Toplumun Nefesi; Bazen sadece susar ve bakarsın.

Toplumun Nefesi;

 

 

                       Bazen sadece susar ve bakarsın.

               

Merhaba kıymetli okuyucularım; Geleneksel ürün pazarı, ulusal getirisi ile birlikte birincil üretici için de olumlu sonuçlar doğurması açısından kırsal kalkınmanın önemli bir aracı olarak görülmektedir.

Ürünlerin coğrafi kimliği tüketici zihninde kalite ve güven algısı yaratması açısından, değişen tüketim alışkanlıkları ile birlikte önem kazanmaya başlamıştır.

Tüketici kaliteyi sadece gıda ürünlerinde aramamaktadır. Kültürel değerlerin korunması içgüdüsü, her çeşit geleneksel ürünün özel yöntemler ile üretilmesini daha değerli bularak, kültürel mirasa sahip çıkmaktadır.

Tüketici tercihinin yansıtıldığı ve bölge kültürünün özelliklerinin görüldüğü geleneksel ürünler, kaliteleri ile pazarda farklılaştırılmış ürün olarak yer almaktadır.

Bu konuda Samsun Büyükşehir Belediyesi bu ürünlerle ilgili neler yaptığını birlikte okuyalım. 

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılında Türkiye'nin Kenevir Ekim Merkezi’ olarak Samsun’un Vezirköprü ilçesinin de kenevir yetiştirilmesine dâhil etmiştir.

Vezirköprü’de Yetişen kenevirler fabrikalarda iplik haline getirildikten sonra Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait İLKADIM ilçesinde bulunan Sevgi Gölü yanında yer alan Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi’nde, bulunan 22 tezgâhta günlük 100 metre ip dokuyarak birbirinden güzel ceketten gömleğe, elbiseden pantolona, ev tekstilinden aksesuara birçok ürün üretiliyor.

Yazın serin kışın ise sıcak tutan anti bakteriyel kumaşlardan üretilen ürünler dayanıklılığı ile de öne çıkıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan bu atölyede sadece kadınlar istihdam ediliyor.

Unutulmaya yüz tutmuş bu geleneksel el ürünlerinin gelecek kuşaklara miras bırakılmasının yanı sıra Birçok ülkeden de talep gören ürünlerimiz kent tarımı ile kentin ekonomisine de ayrıca katkı sağlıyor.

Atölyede hem meslek öğrenen hem de aile ekonomilerine önemli katkı sağlayan kadınlar, kıyafet ve mefruşattaki başarılarını aksesuarda da gösteriyor.

Çanta, broş, kese, takı ve hediye kutusu tasarımları büyük beğeni topluyor.

Ayrıca; Kenevir Dokuma Atölyesi’nde ilk olarak Vezirköprü ilçesine özgü susuz bezinde yer alan mühür, tarak dişi, koyungözü, yarım ay, zincir, Baygun ve şeker motifleri kenevir ürünlerinde denendiğini.

Atölye  çalışanları Vezirköprü İlçesine ait yöresel kıyafetleri giyerek susuz motiflerinin nakış nakış işlendiğini.

Kenevirin güzelliğiyle susuz motifleri buluşunca ortaya çıkan bu ürünler büyük beğeni toplarken geleneksel motiflerin yer aldığı kenevir ürünlerinin de yoğun talep gördüğünü. 

En çok ilginin de Yurt içi ve yurt dışından First Lady’ modeli aksesuarlarına talep olduğunu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi’nde, dokunan tekstil ürünlerinin Amerika, Almanya, Hollanda ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi çeşitli ülkelere gönderildiği belirtilmiştir.

Bu ürünlerin bu aşamaya gelmesinde emeklerini esirgemeyen;

Başta; Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Halit DOĞAN Olmak üzere; Kenevir Dokuma Atölyesi’nde Unutulmaya yüz tutmuş bu geleneksel el ürünlerinin gelecek kuşaklara miras bırakılması adına üretimine katkı veren TÜM KADIN EMEKÇİLERİMİZE sonsuz saygılarımı sunmak isterim.

Sonuç olarak; Bazen sadece susar ve bakarsın en büyük cevap o zaten. 

Düşündürebilmek, gelecek için üretilecek ürünün ana kapısıdır. ( Kazım İLHAN )

İnsanın ilim ve edebi, en büyük varlığıdır. Eskimez, çürümez, kaybolmaz.( Mevlana)

Bu sözün ne kadar önemli olduğunu konular işlendikçe fark edeceğimizden eminim.

Toplumun ve ailenin en büyük ilacı doğru iletişimdir. ( Kazım İLHAN )

Birlikte siz, biz demeden, sıcak, sevecen ve mutlu birlikteliklerin bir arada olduğu sağlıklı neşeli yarınlar dilerim. Hoşça kalın.

KAZIM İLHAN

SOSYOLOG VE AİLE DANIŞMANI