Transferlerde 6,4 Milyar Dolar Harcandı

FIFA'ya göre, yaz döneminde 11 bin uluslararası transfer gerçekleşti; bunların çoğu bonservis bedelsizdi. Toplam bonservis ücreti 6,4 milyar dolar oldu.

Yaz dönemi futbol transferleri yoğun geçti. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) tarafından açıklanan verilere göre, bu dönemde toplamda 11 bin uluslararası transfer gerçekleşti. Bu transferlerin yarısından fazlası bonservis bedelsiz olarak gerçekleştirildi. Toplamda 6,4 milyar dolar bonservis ücreti ödendi.

Transfer Sayısı Yüzde 4,8 Arttı

FIFA verilerine göre, uluslararası transfer sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8 oranında bir artış gösterdi. Ancak, toplam bonservis ücreti geçen yılki rekor miktarın ardından en yüksek ikinci seviyeye ulaştı. 2023'ün Haziran-Eylül dönemiyle karşılaştırıldığında, bu yıl bonservis ücretlerinde yüzde 13,06 oranında bir azalma görüldü.

Bonservissiz Transferler Öne Çıktı

FIFA'nın verilerine göre, bu dönemde yaklaşık 6 bin 300 futbolcu bonservis bedeli ödemeden kulüp değiştirdi. Öne çıkan örneklerden biri, Fransız yıldız Kylian Mbappe'nin Paris Saint-Germain'den Real Madrid'e bonservis ücreti ödenmeden transferi oldu. Mbappe'ye imza parası olarak 110 milyon ile 165 milyon dolar arasında bir ödeme yapıldığı bildirildi.

En Yüksek Bonservis Ücretleri

Yüksek bonservis ödemeleri arasında, Arjantinli Julián Alvarez'in Manchester City'den Atletico Madrid'e yaklaşık 83 milyon dolara transferi ve Fransız Leny Yoro'nun Lille'den Manchester United'a 69 milyon dolara geçişi dikkat çekti.

İngiltere Lider Konumda

Toplam bonservis ücretinin 5,58 milyar doları Avrupa'da ödendi. İngiltere, bu harcamaların büyük kısmını üstlendi ve yurt dışından oyuncu transferine 1,69 milyar dolar harcadı. İngiltere'yi 825 milyon dolarla İtalya, 697 milyon dolarla Fransa, 599 milyon dolarla İspanya ve 572 milyon dolarla Almanya takip etti.

Belçika Kulüplerinin Başarılı Satışları

Belçikalı kulüpler, futbolcu satışlarından 412 milyon dolar kazandı. Bu, kulüplerin yurt dışı transferlerinde ödediği 110 milyon dolarlık bonservis ücretinin çok üzerinde bir kazanç sağladıklarını gösteriyor.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın