Sinwar'ın Ölümünü Hizbullah Yetkilisi Doğruladı

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın öldürüldüğünü doğruladı.

Lübnan'da Hizbullah ve İsrail arasındaki karşılıklı saldırılar devam ediyor. Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın İsrail saldırıları sonucu öldürüldüğünü doğruladı.


İSRAİL ORDUSUNDAN HİZBULLAH KOMUTANI RAMAL ÖLDÜRÜLDÜ AÇIKLAMASI


İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Taybeh köyüne düzenlenen hava saldırısında Hizbullah komutanı Muhammed Hüseyin Ramal'ın öldürüldüğü iddiasında bulunmuştu. Açıklamaya göre saldırıda ayrıca Hizbullah'a ait roket rampaları tespit edilerek imha edildiği belirtildi. İsrail birliklerinin Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait silahları da ele geçirdiği belirtilen açıklamada, İsrail Hava Kuvvetlerinin Lübnan'ın güneyindeki kara birliklerine yönelik fırlatılmaya hazır tanksavar füzesinin bulunduğu noktayı da hedef aldığı aktarıldı.


NETENYAHU 'HAMAS ARTIK GAZZE'Yİ YÖNETMEYECEK' DEDİ


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın hayatını kaybettiğini açıklamasının ardından, savaşın henüz bitmediğini, saldırılara devam edeceklerini söyledi.

İsrailli yetkililerin Hamas lideri Yahya Sinwar'ın İsrail'in saldırısında hayatını kaybettiğini açıklanmasının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hamas artık Gazze'yi yönetmeyecek” iddiasında bulundu."Görev henüz bitmedi ve kaçırılanları kurtarmalıyız" diyen Netanyahu, savaşın henüz bitmediğini ve ağır bir bedel ödetmeye devam edeceklerini söyledi.




DNA TESTİ SONUCUNDA TESPİT EDİLDİĞİ İDDİA EDİLDİ


Öte yandan, İsrail polisi tarafından yapılan açıklamada, cesedin Sinwar'a ait olduğunun DNA testleri sonucunda tespit edildiği iddia edildi.


HAMAS YETKİLİSİNDEN AÇIKLAMA


Üst düzey Hamas yetkilisi Basem Naim, Hamas lideri Yahya Sinwar’ın ölümünün ardından açıklama yaptı. Liderlerin öldürülmesiyle Hamas’ın ortadan kaldırılamayacağını kaydeden Naim, “Hamas özgürlük ve haysiyet arayan insanlar tarafından yönetilen bir kurtuluş hareketidir ve bu ortadan kaldırılamaz” dedi. Öldürülen Hamas liderlerini sayan Naim, Hamas liderlerinin öldürülmesinin Hamas’ın popülerliğinin arttırdığının sözlerine ekledi. “Görünen o ki İsrail, liderlerimizi öldürmenin hareketimizin ve Filistin halkının mücadelesinin sonu anlamına geldiğine inanıyor” diyen Naim, “Hamas her defasında daha güçlü oldu ve bu liderler de gelecek nesillerin özgür Filistin yolculuğunu sürdürmeleri için bir simge haline geldi” ifadesini kullandı.



ÖLÜMÜ DOĞRULANDI


Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın öldürüldüğünü doğruladı.


YAHYA SİNWAR KİMDİR?


Yahya Sinwar, dünyayı şoke eden ve sonu görünmeyen bir felakete yol açan İsrail'e yönelik saldırının arkasındaki isimdi.


Gazze'de , savaşın gidişatını belirlemede 61 yaşındaki Hamas liderinden daha büyük bir figür yoktu. Takıntılı, disiplinli ve diktatör, İsrail hapishanelerinde geçirdiği yıllar boyunca İbranice öğrenen ve düşmanını dikkatlice inceleyen, nadiren görülen deneyimli bir militandı.



Perşembe günü İsrail, Gazze'deki birliklerin Sinwar'ı öldürdüğünü söyledi . Hamas'tan onun ölümüyle ilgili henüz bir teyit gelmedi.


Savaş hatlarının her iki tarafında korkulan gizli figür, 7 Ekim 2023'te güney İsrail'e sürpriz saldırıyı, Hamas'ın silahlı kanadının başı olan daha da karanlık Muhammed Deif ile birlikte tasarladı. İsrail, Temmuz ayında güney Gazze'de 70'ten fazla Filistinlinin öldürüldüğü bir hava saldırısında Deif'i öldürdüğünü söyledi.


Kısa bir süre sonra, Hamas'ın sürgündeki lideri İsmail Haniye , İsrail'in sorumlu tutulduğu bir patlamada İran'ı ziyaret ederken öldürüldü. Sinwar daha sonra , Gazze'de saklanıyor olmasına rağmen, Hamas'ın en üst düzey lideri olarak onun yerine seçildi .


Ekim 2023 saldırısını gerçekleştiren Filistinli militanlar, çoğunluğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü, yaklaşık 250 kişiyi kaçırdı, İsrail'in askeri ve istihbarat teşkilatını hazırlıksız yakaladı ve İsrail'in yenilmezlik imajını yerle bir etti.


İsrail'in misillemesi eziciydi. Çatışma 42 binden 000'den fazla Filistinlinin ölümüne, Gazze'de geniş çaplı yıkıma yol açtı ve yüz binlerce insanı evsiz bıraktı ve birçoğunu açlık sınırına getirdi .


İSRAİLLE MÜZAKERELER YÜRÜTTÜ

Sinwar, savaşı sona erdirmek için İsrail ile dolaylı müzakereler yürüttü . Hedeflerinden biri, kendisini on yıldan fazla bir süre önce serbest bırakan anlaşmaya benzer şekilde, İsrail hapishanelerinde tutulan binlerce Filistinlinin serbest bırakılmasını sağlamaktı.



Hamas'ı İran'a ve bölgedeki diğer müttefiklerine yakınlaştırmak için çalıştı . Başlattığı savaş Hizbullah'ı da içine çekti ve sonunda İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesine yol açtı ve İran ile İsrail'in ilk kez doğrudan ateş alışverişinde bulunmasına neden olarak daha da geniş kapsamlı bir çatışma korkusu yarattı.


İsrailliler için Sinwar kabus gibi bir figürdü. İsrail ordusunun baş sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, ona "Hamas'ın IŞİD'den daha kötü olduğunu tüm dünyaya kanıtlayan" bir katil dedi ve İslam Devleti grubuna atıfta bulundu.


Her zaman meydan okuyan Sinwar, birkaç kamusal konuşmasından birini İsrail'i kendisini öldürmeye davet ederek bitirdi ve Gazze'de "Bu toplantıdan sonra yürüyerek eve döneceğim" diye haykırdı. Daha sonra bunu yaptı, sokakta insanlarla el sıkıştı ve selfie çektirdi.


SAYGI GÖRÜYORDU

Filistinliler arasında, İsrail'e karşı dik durması ve yurtdışında daha rahat bir hayat süren diğer Hamas liderlerinin aksine, yoksul Gazze'de kalmayı başarması nedeniyle saygı görüyordu.


Ancak aynı zamanda kamuoyundaki muhalefetin bastırıldığı Gazze'deki demir yumruğu nedeniyle de derin bir korku duyuluyordu.


Hamas'ın bazı siyasi liderleri tarafından yetiştirilen medya dostu kişiliklerin aksine, Sinwar hiçbir zaman kamusal bir imaj oluşturmaya çalışmadı. İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelenilen Filistinlilere karşı acımasız yaklaşımı nedeniyle "Han Younis Kasabı" olarak biliniyordu.




1962'DE DOĞDU

Sinwar, 1962 yılında Gazze'deki Han Yunus mülteci kampında, 1948'deki İsrail savaşı sırasında topraklarından sürülen yüz binlerce Filistinliden birinin çocuğu olarak dünyaya geldi .


1987 yılında, sahil şeridi İsrail askeri işgali altındayken, Müslüman Kardeşler'in Filistin kolundan doğan Hamas'ın ilk üyelerinden biriydi .


Sinwar, grubun kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'i, bir direniş örgütü olarak başarılı olmak için Hamas'ın İsrail için muhbirlerden temizlenmesi gerektiğine ikna etti. O zamanlar Majd olarak bilinen ve Sinwar'ın yönettiği bir güvenlik kolu kurdular.


MÜEBBET HAPSE MAHKUM EDİLDİ

1980'lerin sonlarında İsrail tarafından tutuklanan, sorgu sırasında 12 şüpheli işbirlikçiyi öldürdüğünü itiraf etti. Sonunda iki İsrail askerinin kaçırılması ve öldürülmesi de dahil olmak üzere dört müebbet hapse mahkûm edildi.


Sinwar'ı sorgulayan İsrail'in Şin Bet güvenlik teşkilatının eski soruşturma departmanı müdürü Michael Koubi, kendisine en çok çarpan itirafı şöyle anlattı: Sinwar, İsrail için çalıştığından şüphelenilen bir adamı, kendi kardeşini diri diri gömmeye zorladığını anlattı.


Koubi, "Bize bu hikayeyi anlatırken gözleri mutlulukla doluydu" dedi.



SİNWAR KURNAZDI

Ancak diğer mahkûmlara göre Sinwar karizmatik, girişken ve kurnazdı, her türlü siyasi görüşten tutukluya açıktı.


Yüzlerce tutuklu Hamas üyesinin lideri oldu. Koşulları iyileştirmek için grevler düzenledi. İbranice öğrendi ve İsrail toplumunu inceledi. Diğer tutukluları beslemesi, künefe yapması, peynirle doldurulmuş parçalanmış hamurdan bir ikram olmasıyla tanınıyordu.


HAPİSANEDE DENEYİM KAZANDI

Yaklaşık 17 yılını İsrail hapishanelerinde geçiren ve zamanının çoğunu Sinwar ile birlikte geçiren Lübnan vatandaşı Anwar Yassine, "Hapishanede lider olmak ona müzakere ve diyalog konusunda deneyim kazandırdı ve düşmanın zihniyetini ve onu nasıl etkileyeceğini anladı" dedi.


Yassine, Sinwar'ın, Hamas'ın ideolojisiyle çelişen laik prensiplere sahip Lübnan Komünist Partisi'ne mensup olmasına rağmen kendisine her zaman saygılı davrandığını belirtti.


ROMAN YAZDI

Sinwar, tutukluluk yıllarında 240 sayfalık "Devedikeni ve Karanfiller" adlı bir roman yazdı. Roman, 1967 Ortadoğu savaşından 2000 yılında ikinci intifadanın başlamasına kadar Filistin toplumunun hikayesini anlatıyor.


Sinwar romanın girişinde "Bu benim kişisel hikayem değil, aynı zamanda tüm olaylar gerçek olmasına rağmen belirli bir kişinin hikayesi de değil" diye yazdı.


BEYİN KANSERİNİ ATLATTI

Sinwar, 2008 yılında Tel Aviv'deki bir hastanede tedavi gördükten sonra agresif bir beyin kanseri türünden kurtuldu.


Başbakan Benjamin Netanyahu, 2011 yılında Hamas tarafından sınır ötesi bir baskında yakalanan İsrailli bir asker olan Gilad Schalit karşılığında yaklaşık 1.000 diğer tutukluyla birlikte onu serbest bıraktı. Netanyahu, ölümcül saldırılara karıştıkları gerekçesiyle tutulan düzinelerce tutukluyu serbest bıraktığı için sert bir şekilde eleştirildi.


KASSAM TUGAYI DETAYI

Gazze'de Sinwar, Hamas'ın siyasi liderliği ile askeri kanadı olan Kassam Tugayları arasında sıkı bir koordinasyon sağladı. Ayrıca acımasızlığıyla da ünlendi. 2016'da bir diğer üst düzey Hamas komutanı Mahmud İştevi'nin iç güç mücadelesinde benzeri görülmemiş bir şekilde öldürülmesinin arkasında olduğuna inanılıyor. Serbest kaldıktan sonra da evlendi.


ASKERİ GÜCÜNÜ İNŞA ETMEYE ODAKLANDI

2017'de Gazze'deki Hamas siyasi bürosunun başına seçildi. Sinwar, Haniyeh ile birlikte grubu İran ve Lübnan'ın Hizbullah'ı da dahil olmak üzere müttefikleriyle yeniden hizalamak için çalıştı. Ayrıca Hamas'ın askeri gücünü inşa etmeye odaklandı.




Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın