GİRİŞİMCİLİK VE KARADENİZ

Meslek yaşantım genellikle ekonomi alanında geçti. Muhabirlik yıllarımda çalıştığım bir magazin gazetesinde bile, ekonomi haberleri yüzünden fazla tutunamadım. Ülke için üreten, istihdam alanı oluşturup insanlara iş ve aş sunanlara saygım hep farklı olmuştur.


Yapılan bir ürünün ardındaki emek, bacası tüten bir tesisin o noktaya gelinceye kadar verdiği çaba ve ortaya çıkan inanılmaz başarı öyküleri.

Tüm bunları Karadeniz ve onun başarılı iş insanlarında fazlasıyla görmek mümkün.

Karadeniz, ekonomisi ve sanayisi, tarihsel olarak her ne kadar tarım ve balıkçılıkla başlamış olsa da, son yıllarda sanayileşme ve hizmet sektöründe önemli gelişmeler kaydetmiştir.

Bölge, tarımda genellikle fındık, çay, mısır ve patates gibi ürünlerin yetiştirilmesinde öne çıkar. Türkiye’nin fındık üretiminin büyük bir kısmı bu bölgeden sağlanır. Çay üretimi de bölge ekonomisinin önemli bir parçasıdır; Mesela Rize, çay üretiminin merkezlerinden biridir.

Karadeniz bölgesinde organik tarım ve hayvancılıkta çok önemli. Özellikle bölgenin organik tarım için de uygun olması sebebiyle üzerinde durulması gereken bir konu. Geleceğimiz içinde çok önemli. Bu alanda değerli iş insanı Sayın Ahmet Aydın, çok ciddi yatırımlarla ülkeye önemli kazanımlar sağlamıştır. Hala da bu katkısını artırarak sürdürmekte.

Karadeniz’de deniz avcılığı yanında Alabalık ve Türk Somonu üretimi ve ihracatı ile de harikalar yaşanıyor. Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Samsun ve Sinop Su ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı değerli dostum Osman Parlak, Türk Somonu üreticileri olarak 2030 yılı hedeflerini 200 bin ton somon, 1 milyar dolar ihracat ve bir dünya markası oluşturmak olarak açıkladı.

Evet; her türlü olumsuzluğa rağmen savunma sanayinden tekstile, Un sanayinden sağlık sektörüne hemen her alanda bölgesel ticaretin ve uluslararası ihracatın gelişmesi için en ön saflarda mücadele eden eli öpülesi Karadeniz’in çeşitli illerindeki iş insanları.

Sonuç olarak Tarım, hayvancılık, balıkçılık, sanayi, enerji ve turizm gibi çeşitli ekonomik faaliyetlerle dinamik bir yapıya sahip Karadeniz, artık bölgesel bir güç olarak ulusal ve uluslararası pazarlarda bende varım diyor. Emin olun Karadeniz’in çalışkan insanlarına biraz destek ve önünü açacak ekonomik politikalar ile her şey çok daha farklı olacaktır.

Sevgi ve sağlıcakla