Yunanistan, Almanya’nın Göç Kontrolleri Nedeniyle AB’den Yardım İstedi

Almanya’nın kara sınırlarında göç kontrollerini artırma kararı Yunanistan’ı endişelendirdi. Sığınmacı akışının artmasından korkan Atina, Türkiye sınırını güçlendirmek için Avrupa Birliği’nden ek destek talep etti. Almanya’nın iltica başvurularına ilişkin yeni düzenlemeleri ve sosyal ödeneklerdeki kısıtlamaların, Yunanistan’a girişleri artırabileceğinden endişe ediliyor.

Almanya'nın kara sınırlarında kontrolleri artırma kararı, Avrupa'da ciddi endişelere yol açtı. Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında, sığınmacıların AB'ye ilk ayak bastıkları ülkeye geri gönderilmesi ve sınırdan geri çevirme uygulamasını başlatmayı planladığını açıkladı. Bu politika değişikliği, sığınmacıların özellikle Yunanistan gibi AB'nin dış sınır ülkelerine yönelmesini tetikleyebilir.

Bu gelişmeler üzerine Yunanistan, Türkiye sınırındaki güvenliği artırmak için Avrupa Birliği'nden ek destek talep etti. Almanya'nın yeni önlemlerinin Yunanistan'a daha fazla göçmen gelmesine neden olabileceğinden endişelenen Yunan hükümeti, sınır koruma önlemlerini güçlendirmeye karar verdi. Bu kapsamda, Merih Nehri'ne çekilen dikenli telin uzatılması ve sınır koruma görevlilerinin sayısının 150 kişiyle artırılması planlanıyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Almanya'nın sığınmacılarla ilgili aldığı önlemleri eleştirerek, Yunanistan'ın diğer Avrupa ülkelerinin politikalarının yol açtığı sorunları çözmeyeceğini vurguladı. Hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis de, Yunanistan'ın Avrupa'nın "şamar oğlanı" olamayacağını belirtti.

Yunan hükümeti, alınan önlemlerle yalnızca Yunan sınırlarını değil, Avrupa sınırlarını da koruduğunu ifade ediyor. Frontex'in verilerine göre, bu yıl diğer Avrupa ülkelerine giden sığınmacı sayısında bir azalma gözlemlenirken, Yunanistan'a gelen sığınmacı sayısında yüzde 40'lık bir artış yaşandı ve bu sayı 37 bine yükseldi. Ancak, Türkiye ile kara sınırından geçiş yapan sığınmacı sayısının yalnızca 5 bin olduğu belirtiliyor. Çoğu göçmen, Ege Denizi üzerinden Yunan adalarına ulaşmayı tercih ediyor. Libya'dan teknelerle Girit Adası'na ulaşan göçmenlerin sayısı ise bu yıl 3 bine çıktı.

Yunanistan, sınır koruma önlemlerini artırırken, AB'den yardım talebinde bulunarak bu sorunun Avrupa çapında ortak bir çözümle ele alınması gerektiğini savunuyor.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın