YKS Sonrası Barınma Sorunu: Yüksek Kiralar Öğrencileri Zorluyor

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2024 YKS yerleştirme sonuçları sonrası öğrenci barınma sorunlarının arttığını belirtti. Kredi ve Yurtlar Kurumu'na yapılan başvuruların yeterli olmadığını ve yüksek kiraların öğrenci ve aileleri zorlayacağını vurguladı.

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, üniversitelere yerleşen öğrencilerin barınma sorunları gündeme geldi. Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türkiye genelinde yaklaşık 7 milyon öğrencinin eğitim gördüğünü ve bu öğrencilerin yarısının başka şehirlerde okuduğunu belirtti. Özelmacıklı, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) sunduğu 962 bin kapasitenin yetersiz olduğunu ve özel yurtların kapasitesinin bunun yarısı kadar bile olmadığını ifade etti.

Özelmacıklı, Eylül ayı itibarıyla öğrencilerin barınma telaşının başlayacağını ve özellikle yeterli konut arzı olmayan şehirlerde kira fiyatlarının aileleri zorlayacağını belirtti.

Konut Arzı Yetersiz, Kiralık Daire Bulmak Zorlaştı

2024 yılının ikinci çeyreğinde konut arzının yavaşladığını dile getiren Özelmacıklı, deprem sonrası yeni konutlara olan talep ve kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle kiralık konut bulmanın zorlaştığını söyledi. Bu durumun, özellikle öğrenci yoğunluğu olan şehirlerde kiralık daire bulmayı daha da zor hale getirdiğini belirtti.

Özelmacıklı, bazı ailelerin yüksek kira ödememek adına satılık daire almayı düşündüğünü ve bu durumun uzun vadede hem kira ödemelerinden kaçınmak hem de yatırım olarak değerlendirildiğini vurguladı.

Kira Yerine Satın Alma Fırsatı

Özelmacıklı, imkanı olan ailelerin çocukları için kiralama yerine konut satın almasını önerdi. Amortisman sürelerinin kısaldığını belirten Özelmacıklı, "İstanbul'da metrekare kira değerleri 230 TL'den başlarken, İzmir'de 210 TL, Ankara'da ise 175 TL seviyesinde. Yükseköğretimde en fazla öğrenci nüfusu olan Eskişehir'de ise 160 TL seviyesinde" dedi. Özelmacıklı, konut satın almanın, uzun vadede daha avantajlı olabileceğini belirtti.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın