Yeni emeklilik sistemi

Kulislerde, hükümetin emeklilerin gelirini artırmak için yeni bir düzenleme üzerinde çalıştığı konuşulurken, bu düzenlemenin ayrıntıları gün yüzüne çıkmaya başladı. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) olarak adlandırılan yeni sistem, kıdem tazminatını köklü bir şekilde değiştirecek gibi görünüyor.

Yeni Orta Vadeli Programı'na (OVP) göre, Otomatik Katılım Sistemi'nin işveren katkılarıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürüleceği TES, 2025 yılının 4. çeyreğinde yürürlüğe girecek. Sabah gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre, TES, emeklilikteki gelir kaybını telafi etmeyi amaçlayan bir yapı olarak tasarlandı.

TES ile birlikte, çalışanların bireysel hesaplarına işveren ve devlet katkıları yapılacak. Çalışanın brüt maaşından belirli bir kesinti yapılacak ve işveren bu kesintiye eşit bir miktarda katkı sağlayacak. Devlet de ek bir destek verecek. Örneğin, eğer çalışanın maaşından 500 TL kesilirse, işveren de aynı miktarı yatıracak ve devlet de katkıda bulunacak.

Sistem, 4/A'lı işçi ve 4/C memur statüsündeki çalışanları kapsayacakken, 4/B (Bağ-Kur) kapsam dışında bırakılacak. Çalışanlar, emeklilik şartlarını sağladığında sistemden çıkabilecek.

TES ile kıdem tazminatı, işten ayrılma durumunda doğrudan alınamayacak; ancak emeklilik döneminde bu tazminat alınabilecek. Çalışanlar, 60 yaşına kadar işten ayrıldıklarında bir defaya mahsus olmak üzere kıdem tazminatının bir kısmını alabilecekler, kalan kısmını ise emeklilikte alacaklar.

Yeni düzenleme, bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemlerini geliştirmeyi ve tasarruf bilincini artırmayı amaçlıyor. Ayrıca, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yeniden tasarlanarak, katılımcıların birikimlerine daha fazla değer katılması hedefleniyor. Katılımcılara BES fonlarına erişim imkânı tanınacak ve sistemin cazibesi artırılarak fon tutarı ve katılımcı sayısında artış sağlanacak.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın