Türkiye'nin ilk yerli cep telefonuydu

TÜRKİYE'de 1990'lı yıllarda hayatımıza giren internet ve peşine cep telefonları furyasıyla beraber Türk mühendisler kolları sıvadı.

Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN çalışmalara başlayarak döneminin en gelişmiş özelliklerine sahip olmasına rağmen ilgisizlik nedeniyle unutulan yerli telefon ASELSAN 1919, Türkiye'de yeni bir dönemi başlattı. İşte ilk cep telefonu ve sonrasında yaşananlar.

1994 VE 2G

Türkiye, 1991 yılında araç telefonları sayesinde 1G teknolojisiyle tanıştı. Ardından internet ise hızla 1993 yılında hayatımıza girdi. Takvimler 1994'ü gösterdiği zaman ise cep telefonuyla görüşme, SMS ve veri aktarımı gibi imkanlar sunan 2G teknolojisi ise kullanılmaya başlandı.

İLK ALO CUMHURBAŞKANI DEMİREL VE BAŞBAKAN ÇİLLER’DEN

Türkiye'de ise ilk cep telefonu görüşmesi, 23 Şubat 1994 Çarşamba günü 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile dönemin başbakanı Tansu Çiller arasında gerçekleşti. Daha sonra ise ilk yerli telefon olan ASELSAN 1919, ülkemizdeki kullanıcıların beğenisine sunuldu.

80 MÜHENDİS 5 MİLYON DOLAR VE 3 YILLIK ÇALIŞMA

ASELSAN, 1994 yılında 80 kişilik bir mühendis ekibi oluşturarak yerli cep telefonu çalışmalarına başladı. Yaklaşık 5 milyon dolar harcanan 3 yıllık bir çalışma sonunda mühendis ekibi, ülkemizin ilk yerli üretim cep telefonu olan ASELSAN 1919 modelini Türk halkının beğenisine sundu.

ATATÜRK VE SAMSUN DETAYI

ASELSAN 1919 modeli, adını Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarihten alıyordu.

CUMHURBAŞKANI VE MİT MENSUPLARI KULLANDI

Yerli telefon, ilk olarak 500 adet üretildi. Dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve MİT mensupları başta olmak üzere pek çok devlet görevlisi, ASELSAN 1919'u kullandı.

MİT mensupları başta olmak üzere pek çok devlet görevlisi, ASELSAN 1919'u kullandı.
MİT mensupları başta olmak üzere pek çok devlet görevlisi, ASELSAN 1919'u kullandı.

PEKİ 1990'LI YILLARDA ASELSAN 1919 NE GİBİ ÖZELLİKLER SUNDU

DİNLEME ENGELLEME

ASELSAN 1919 özellikle telefon dinlemelerini engelleyen özel bir teknolojisi vardı.

Çağrı yönlendirme özelliği sayesinde kapalı ya da meşgul olduğu zaman aramaları kayıtlı numaraya yönlendiriyordu.

SMS gönderiyor ve alabiliyordu.

Arayan kişinin numarasını gösteriyordu.

Gönderilen mesajın ya da yapılan çağrının ücreti ekranda görülüyordu.

Mesaj aldığı ve biri aradığı zaman titriyordu.

SONRASINDA NE OLDU

ASELSAN 1919 neden başarılı olamadı? ASELSAN, 1919 modelinden sonra 1920 ve 1923 modellerini üretse de pek başarılı olamadı. Çünkü o dönem Türkiye'ye ithal edilen 'Nokia' ya da 'Ericsson' gibi cep telefonlarının dönemine göre oldukça gelişmiş ve pratik olmaları, engeller arasında gösterildi.

İSRAİL SALDIRISI SONRASI ASELSAN YİNE DİLLERDE

Lübnan'da Hizbullah'a yönelik siber saldırıların ardından sosyal medyada bazı Türk kullanıcılar ASELSAN'ın yeniden kolları sıvaması yönünde görüş paylaşırken, ASELSAN'ın ise konuyla ilgili bir çalışmasının olup olmayacağını ise zaman gösterecek.

Haber: Hakan AKGÜN

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın