Erdoğan: Sırbistan ile 'Altın Çağ'

ÇEŞİTLİ ziyaretler için Sırbistan'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinde yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ilişkilerde 'Altın çağ' yaşandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan ziyaretinde başkent Belgrad'da Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksadar Vucic ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ALTIN ÇAĞ VURGUSU

Türkiye ve Sırbistan ilişkilerde adeta bir 'altın çağ' yaşandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin geçtiğimiz dönemde Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliği'ne ilave olarak 2021'de Yeni Pazar Başkonsolosluk ve Niş kentlerinde konsolosluk açtığına değindi.

TURİST SAYILARI ÖNEMLİ ORANDA ARTACAK
Türkiye ile Sırbistan arasındaki ticaret hacminin 2 yıldır 2 milyar doları aştığını ve 5 milyar dolarlık hedefine kararlılıkla ilerlenmekte olduğunu vurgulayan Erdoğan,
“Bu sene sonunda Sırbistan’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 2022 yılındaki rekoru aşacağını tahmin ediyoruz. Üzerinde çalıştığımız kimlikle seyahat imkanı ile birlikte karşılıklı turist sayıları önemli oranda artacaktır” dedi.


9 BİN 600 KİŞİLİK İSTİHDAM
Türk şirketlerinin Sırbistan’da yaklaşık 9 bin 600 kişiyi istihdam ettiklerini, Türk müteahhitlerin 95 projede 1 milyar dolarlık iş hacmine ulaştıklarını ifade eden Erdoğan, “Yatırımcılarımıza desteğini hiçbir zaman esirgemeyen, iş insanlarımızın sorunlarıyla ilgilenen değerli dostum Sayın Vucic, bu tablonun ortaya çıkmasında büyük bir paya sahiptir. Kendisine bu vesileyle teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu

SIRBİSATAN İLE SAVUNMA SANAYİ ADIMI
Gazetecilerin ikili ilişkilere yönelik sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizler Türkiye ve Sırbistan olarak el ele bir adım atmalıyız. Ama bu adım barışın korunmasını temine dayalı bir savunma sanayinin aramızda teşkilidir. Buna yönelik olarak ikili görüşmemizde el ele verdik ve arkadaşlarımızı görevlendirdik. Şimdi bu çalışmayı arkadaşlarımız da yapacaklar ve kimse Türkiye ve Sırbistan’ın savunma sanayine yönelik ‘içeriğinde neler olması gerekir’, bunu bizim dışımızda belirlemeye kalkmasın" diye konuştu

TÜRKİYE, ŞU VEYA BU ÜLKE DEĞİL
Türkiye ile Sırbisatan'ın geleceğe yürüyeceğini ifade eden başkan Erdoğan, şu detaylarea yer verdi:
"Biz, şu veya bu ülke değiliz. Biz Türkiye'yiz ve Sırbistan'ız. Arkadaşlarımız çalışmaları, görüşmelerini yapacaklar ve adımlarımızı birlikte atacağız. Bizde olan imkanlar var ve Sırbistan'da olan imkanlar var. Bu imkanları en güzel şekilde değerlendirmek suretiyle geleceğe yürüyeceğiz"


GÖRÜŞMEDE İHA DETAYI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde insansız hava araçları ilgili de atılacak adımlardan da bahsederek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Değerli dostum (Aleksadar Vucic) ile yaptığım görüşmede Türkiye’nin insansız hava araçlarındaki imkanları bu savunma sanayine yönelik atılacak adımlarda yerini alacaktır. Savunma sanayine yönelik atılacak adımlarla ilgili ifade ettiğim gibi Sırbistan’ın elinde olan imkanlar var, bizim elimizde olanlar var. İki dost ülke olarak birlikte değerlendireceğiz. Dışişleri Bakanlarımız ve Savunma Sanayi Başkanlarımıza görevlerini verdik. Çalışmalarını yürütecekler. Daha sonra adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Atacağımız bu adımlardan hoşlananlar da olabilir hoşlanmayanlar da olabilir. Biz siyasetçiysek, eğer siyasi liderlersek bu kararları biz kendi arkadaşlarımızla veririz ve yola devam ederiz. Bütün mesele ondan sonraki yolda atacağımız kararları kontrol altında sürdürmektedir. Bunu yapacak güce Vucic de Erdoğan da sahiptir. Bunu birlikte yaparız"

2 ÜLKE ARASINDA 11 ANLAŞMA İMZALANDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayrıca Belgrad ziyareti kapsamında Türkiye ile Sırbistan arasında, çeşitli alanlarda 11 anlaşma imzalandı.

  • İSTİHDAM, MEDYA, SERBEST TİCARET
  • Bu kapsamda iki ülke arasında 'Afet ve Acil Durum Yönetimi ile Çalışma, İstihdam ve Sosyal Güvenlik', 'Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliği, 'Gençlik Alanı', 'Medya ve Enformasyon Alanı' Mutabakat Zaptı imzalandı. Serbest Ticaret Anlaşması'nın 'Menşeli Ürünler' Kavramının Tanımı ve İdari İşbirliği Yöntemleri Hakkındaki protokole ilişkin değişikliklere yönelik kararına imza atıldı. Sırbistan Cumhuriyeti Belgrad Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arasında 'Kardeş Şehir Protokolü’nün de imzalandığı törende, Sırbistan Devlet Arşivi ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı arasında İşbirliği Protokolü, Sırbistan Cumhuriyeti Belgrad Tarih Enstitüsü ile Türkiye Cumhuriyeti Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu arasında Akademik Mutabakat Zaptı'na imza konuldu

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın