Türk Telekom’un 2024 İlk Yarı Performansı

Türk Telekom, 2024’ün ilk yarısında gelirlerini yıllık bazda yüzde 5 reel artırarak 63,2 milyar TL’ye çıkardı. Şirketin FAVÖK’ü yüzde 22,2 artışla 23,9 milyar TL olurken, net kârı 2,5 milyar TL’ye ulaştı. Fiber altyapısını 449 bin kilometreye çıkaran Türk Telekom, fiberle bağlı LTE baz istasyonu oranını ise yüzde 52’ye yükseltti.

Türk Telekom, 2024 yılı ilk yarısında konsolide gelirlerini yıllık bazda yüzde 5 reel artışla 63,2 milyar TL’ye çıkarırken, FAVÖK (faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) de yüzde 22,2 artışla 23,9 milyar TL oldu. Şirket, FAVÖK marjını geçen yılın aynı dönemine göre 530 baz puan iyileştirerek yüzde 37,8 olarak açıkladı. Net kâr ise, geçen yılın aynı dönemine göre artarak 2,5 milyar TL'ye ulaştı.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, şirketin 2024’ün ilk yarısında önemli bir performans sergilediğini belirterek, 2024 yılı öngörülerinin yılın ikinci yarısında da devam edeceğini ve daha da iyileşeceğini vurguladı. Şirketin toplam abone sayısı 52,6 milyon olurken, fiber ağ uzunluğu 449 bin kilometreye ve fiberle bağlı LTE baz istasyonu oranı yüzde 52'ye çıktı.

2024 yılının ikinci çeyreğinde, Türk Telekom’un fiber ağ uzunluğu 32,4 milyon hane kapsamasına ulaştı. Şirket, Türkiye'nin her köşesine yüksek hızlı internet sunma hedefini sürdürürken, fiber altyapısını da genişletmeye devam ediyor. Ayrıca, fiberle bağlı LTE baz istasyonu oranının dünya ortalamasının 2030'da yüzde 50 olması beklenirken, Türk Telekom’un bu oranı şimdiden yüzde 52 olarak belirtti.

Mobil alanda da önemli bir başarıya imza atan Türk Telekom, son 12 ayda 1,9 milyon mobil faturalı net abone kazanımıyla rekor seviyeye ulaştı. Bu başarıyla mobil faturalı abone kazanımında sektör lideri oldu ve mobil segment gelirlerinde yüzde 20'lik etkileyici bir artış sağladı.

Önal, “Fiber Mobilite çağını başlatarak fiber alandaki gücümüzü mobile taşıyoruz. Türkiye’nin her şehrinde fiber altyapısı ile fiber mobilitenin öncüsü oluyoruz. 5G'ye geçiş sürecinde de fiber altyapımızla en hazır operatör biziz” dedi. Ayrıca, 2024'ün ilk altı ayında şirketin 2005’ten bu yana yaptığı toplam yatırımın 20,7 milyar dolara ulaştığını ve yerli teknoloji üretimini desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Türk Telekom, 5G alanında da birçok yeniliğe imza atmış durumda. Şirket, ilk canlı 5G maç yayını, 5G destekli çevrim içi uzaktan ameliyat ve otonom traktör gibi projeleri başarıyla gerçekleştirdi. Önal, “Fiber gücümüzle, 5G’ye en hazır operatör biziz ve bu alanda yerli teknoloji girişimlerini desteklemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın