Türk Lirası Temmuz’da Reel Değer Kaybetti

Merkez Bankası'nın verilerine göre, Türk lirası temmuz ayında reel olarak geriledi. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi beş ay sonra ilk kez düştü. Endeks temmuzda 62,97'den 62,34'e indi.

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Türk lirası temmuz ayında reel anlamda değer kaybetti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, beş ay aradan sonra ilk kez düşüş gösterdi.

Temmuz 2024’te 62,97 seviyesinde olan endeks, ağustosta 62,34’e gerileyerek 0,63 puanlık bir düşüş yaşadı. Yİ-ÜFE bazında ise reel efektif döviz kuru endeksi 94,69’dan 92,75’e düşerek 1,94 puan azaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre TÜFE bazında endeks 9,78 puan, Yİ-ÜFE bazında ise 7,25 puan artış göstermişti.

Reel efektif döviz kuru endeksleri, Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı ortalamasıyla hesaplanıyor. Endeksteki azalış, Türk lirasının reel olarak değer kaybettiğini ve Türk mallarının yabancı mallara göre fiyatının düştüğünü gösteriyor. TCMB, bu değişimleri enflasyon üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yakından takip ediyor.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın