Tomris Giritlioğlu'nu Kaybettik

Ünlü yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu, 67 yaşında kanser tedavisi görürken hayatını kaybetti.

Önemli Yapımları

Tomris Giritlioğlu’nun, "Hatırla Sevgili", "Çemberimde Gül Oya" ve "Bu Kalp Seni Unutur Mu" gibi dizilerdeki çalışmaları büyük beğeni topladı. Sinema Yazarları Derneği, Giritlioğlu’nun "80. Adım", "Salkım Hanımın Taneleri" ve "Güz Sancısı" gibi filmleriyle önemli hikayeler anlattığını vurguladı.

Hayatı ve Eğitimi

Tomris Giritlioğlu, 1957 yılında Konya’nın Kadınhanı ilçesinde doğdu. Eğitimine Adana’da başladıktan sonra TED Ankara Koleji’nde devam etti. Yüksek öğrenimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladıktan sonra TRT’de çevirmen olarak çalışmaya başladı.

Kariyerinin Başlangıcı

Giritlioğlu, 1977 yılında TRT Haber Dairesi Başkanı Aycan Giritlioğlu ile evlendi ve bu evlilikten bir oğlu oldu. TRT’de önce Çocuk Programları ve Eğitim Kültür Bölümleri’nde asistanlık yaptı, ardından Belgesel Programlar Müdürlüğü’ne geçti. Bu dönemde "Tabletten Belgesele" ve "Beyoğlu" adlı belgesel filmler çekti.

Sinemadaki Başarıları

1988’de TRT’nin Drama Bölümü’ne geçen Giritlioğlu, 1989’da "Kantodan Tangoya" isimli ilk filmine imza attı. 1991’de tamamladığı "Suyun Öte Yanı" ile birçok ödül kazandı. 1994’te Ahmet Hamdi Tanpınar’ın "Yaz Yağmuru" öyküsünü sinemaya uyarladı.

1995 yılında "80. Adım" ile önemli ödüller kazanırken, 1999’da "Salkım Hanımın Taneleri" ile geniş bir izleyici kitlesi edindi. Film, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde "En İyi Film" ödülünü kazandı.

Emeklilik ve Son Dönemi

2002’de TRT’den emekli olduktan sonra özel televizyon projeleri üretmeye başlayan Giritlioğlu, hem yapımcı hem de proje tasarımcısı olarak çeşitli dizilerde görev aldı. Sanatçının vefatı, Türk sinema ve televizyon dünyası için büyük bir kayıp oldu. Başımız sağ olsun.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın