Tarihi değiştiren gün: 11 Eylül

AMERİKA Birleşik Devletleri ve dünya, 11 Eylül 2001 günü yeni bir sabaha uyanırken Newark, Boston ve Washington'dan havalanıp San Francisco ve Los Angeles'a giden 4 yolcu uçağının kaçırıldığı haberi sonrasında Los Angeles'a giden Amerikan Airlines'a ait uçak, New York'ta bulunan Dünya Ticaret Merkezi'nin İkiz Kuleler'inden kuzeydekine çarptığı haberi dünyada şok etkisi yarattı.

ABD'den dünyaya son dakika haber olarak yansıyan çarpman ilk dakikalarında bunun büyük bir kaza olduğu düşünülüyordu. Tüm dünya, kuzey kulesinin alevler içinde kalmasını büyük şokla izlerken Amerikan Airlines'a ait başka bir uçak, ilkinden 19 dakika sonra canlı yayında bu kez güney kulesine çarptı. İkinci uçağın çarpması bunun bir kaza değil, saldırı olduğunu netleştirdi. İki kule kısa zamanda yerle bir oldu.

SAVUNMA BAKANLIĞI BİNASINA SALDIRI
Ardından 5 teröristin kaçırdığı bir diğer uçak, başkent Washington bölgesinde Virginia sınırları içindeki ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına çarptı.

HEDEF BEYAZ SARAYDI
Son olarak dördüncü bir uçağın F-16'lar ile Pensilvanya kırsalında düşürüldüğü haberi geldi. Bu uçak da eğer ABD tarafından düşürülmeseydi Beyaz Saray'a çarpacaktı.

2 BİN 996 KİŞİ ÖLDÜ
11 Eylül saldırıları sonucunda İkiz Kuleler'de 2 bin 606 kişi, Pentagon'da 125 kişi ve kaçırılan uçaklarda 246 kişinin öldüğü açıklandı. Dolayısıyla uçakları kaçıran 19 terörist dahil 2 bin 996 kişi saldırılarda yaşamını yitirdi.

EL KAİDE ÜSTLENDİ
Saldırıların sorumluluğunu Usame Bin Ladin'in lideri olduğu El Kaide örgütü üstlendi. El Kaide saldırılarından önce ABD'yi tehdit etmiş ve dünyanın her yerinde saldırılar düzenleyeceğini duyurmuştu.

ABD'NİN GÜCÜNÜN AZALDIĞINA İNANILIYOR
11 Eylül 2001 saldırılarından sonra Afganistan ve Irak'ı işgal eden ABD, bu iki ülkeye milyonlarca asker gönderdi. ABD’nin askeri harcamalarında yaşanan ciddi artışın ve beraberinde getirdiği savaşalar, ABD ekonomisini ve sosyal yapısını etkilemeye devam ediyor. Her 3 Amerikalıdan 2'si, 11 Eylül saldırılarından bugüne ABD'nin gücü ve dünya üzerindeki etkisinin azaldığına inanıyor.

TRİLYON DOLAR SEVİYESİNE ULAŞACAK
Irak ve Afganistan savaşları sona erse de, bu iki savaştaki yüzbinlerce yaralı ve asker aileleri için harcanan paranın devam etmesi, ABD ekonomisine büyük bir yük oluşturuyor. Yaralıların, tıbbi bakım ve ihtiyaçları için yapılan harcamaların, 2050 yılına kadar trilyon dolar seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.

11 EYLÜL 2001: ABD'DE BİR DÖNÜM NOKTASI

https://www.youtube.com/embed/VlkQ3R-qobU

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın