Sosyal Yardımlar Zam ve Vergilerle Eridi

Sosyal yardımlar artarken, zam ve vergi artışları bu yardımları etkisiz hale getiriyor. CHP’li Cevdet Akay, doğal gaz ve elektrik faturalarındaki yüksek artışlara dikkat çekti ve elektrik yardımı alanların sayısının son 5 yılda yüzde 213 arttığını belirtti.

Türkiye’de sosyal yardım alanların sayısı hızla artarken, hükümetin yaptığı yardımlar zamlar ve vergi artışlarıyla etkisini yitiriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın “Elektrik ve doğal gaz faturalarının 600 lirasını devlet karşılıyor” açıklaması, tepkilere neden oldu. CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, yaptığı hesaplamalarla faturalar üzerindeki artışları gözler önüne serdi.

Doğal Gaza 17 Zam, Elektrik Yardımında Büyük Artış

Akay’a göre, 2018’den bu yana doğal gaz fiyatları yüzde 532, vergiler ise yüzde 345 oranında arttı. Akay, hükümetin bir yandan dar gelirliye sosyal yardım yaparken, diğer yandan bu yardımları zam ve vergilerle geri aldığını ifade etti. "Veren el, alan eli kırıyor" diyen Akay, son 6 yılda doğal gaza 17 kez zam yapıldığını vurguladı.

BOTAŞ’ın Milyarlık Borçları Silindi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) seçim dönemlerinde borçla doldurulan kasasının, seçim sonrasında borçlarının silindiğini belirten Akay, toplamda 388.5 milyar liralık borcun 2021, 2022 ve 2024 yıllarında silindiğini söyledi. Bu durumun faturasının vatandaşa yüklendiğini dile getirdi.

Elektrik Yardımı Alanların Sayısı Yüzde 213 Arttı

Akay, Türkiye’de evini yeterince ısıtamayanların oranının yüzde 20.5 olduğunu ve bu oranın Avrupa Birliği ülkelerindeki yüzde 16.4’lük ortalamanın üzerinde seyrettiğini belirtti. 2023 yılında kömür yardımı alan hane sayısının yaklaşık 1.9 milyon, yardım alan kişi sayısının ise 7.5 milyon olduğunu söyledi. Elektrik yardımı alan hane sayısının ise 2019’da 1.3 milyondan 2023’te 4.4 milyona çıktığını ve yardımdan yararlanan kişi sayısının 13.3 milyona ulaştığını ifade eden Akay, elektrik yardımı alanların sayısının 2019’dan bu yana yüzde 213 oranında arttığını kaydetti.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın