Şaşırtıcı Sahte İncil ve Tevrat Oyunu

Papirüs kağıdıyla üretilen sahte İncil ve Tevratlar, milyonlarca lira gibi yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor. Uzman Cemil Karabayram, dolandırıcıların bu eserleri yurtdışından Türkiye’ye sokarak büyük kazanç sağladığını ve her ay 800-900 sahte eserin piyasaya sürüldüğünü açıkladı.

Papirüs kağıdından yapılan sahte İncil ve Tevratlar, milyonlarca lira gibi yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor. Uluslararası Strateji Kalkındırma Araştırma Derneği (USKAD) Genel Başkanı ve Koruma ve Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram, Türkiye'ye yurtdışından sahte İncil ve Tevrat sokma girişimlerinin arttığını vurgulayarak, yeni dolandırıcılık yönteminin papirüs kağıdıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. Karabayram, “Yaklaşık 2 bin TL’ye mal edilen bir Tevrat ya da İncil, 20-30-40 milyon TL’ye satılmaya çalışılıyor. O fiyata alıcı bulamayınca dolandırıcılar, ‘Acil yurt dışına çıkmam gerekiyor’ diyerek bir vatandaş bulup belirli bir fiyata satıyor ve kayboluyor” dedi.

Suriye İran ve Afrika Ülkelerinden Geliyor

Cemil Karabayram, sahte eserlerin genellikle Suriye, İran ve Afrika gibi ülkelerden ülkemize sokulduğunu belirtti. Eskiden davul derisinden yapılan bu eserlerin, şimdi papirüs kağıdı ile dört katmanlı olarak üretildiğini ve bu şekilde dolandırıcılık yapıldığını ifade etti.

Sahte Eseri Bulma Oyunu

Dolandırıcıların çeşitli yöntemlerle vatandaşları hedef aldığını belirten Karabayram, “Örneğin, bir köye gidip İncil’i bir taşın arasına yerleştiriyorlar. Daha sonra bu taşı kapatıp, ‘Bizim elimizde bir harita var’ diyerek birini o köye yönlendiriyorlar. Alıcıyla iletişime geçip, sahte eseri bulmuş gibi gösteriyorlar” şeklinde konuştu.

Suriye Irak Kökenli Dolandırıcılar

Papirüs kağıdına eskitme yapılarak ve çeşitli görseller eklenerek sahte eserler ürettiklerini kaydeden Karabayram, sahte İncil ve Tevratların yüksek fiyatlarla satıldığını, bunların çoğunlukla Suriye ve Irak kökenli dolandırıcılar tarafından getirildiğini ifade etti. Her ay Türkiye'ye 800-900 sahte eserin sokulmaya çalışıldığını belirten Karabayram, bu dolandırıcılığın sadece bireysel değil, aynı zamanda terör örgütlerine de finansman sağlama potansiyeli taşıdığını vurguladı.

İçişleri Bakanlığı'nın bu tür kaçakçılık faaliyetlerine karşı büyük operasyonlar düzenlediğini belirten Karabayram, dolandırıcılığın önüne geçmek için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın