Samsun'un Tarihi Şifa Hamamı: 530 Yıl Sonra İlk Günkü Gibi

Samsun’un 530 yıllık Tarihi Şifa Hamamı, restorasyon sonrası tarihi dokusunu koruyor. 15. yüzyıldan kalma hamamda sadece gerekli modernizasyonlar yapıldı, yıkanma alanları ise orijinal haliyle saklandı.

Samsun'un İlkadım ilçesinde, Saathane Meydanı'nda yer alan 530 yıllık Tarihi Şifa Hamamı, Osmanlı mimarisinin zarif bir örneği olarak ilk günkü ihtişamını korumaya devam ediyor. 15. yüzyılda inşa edilen hamam, şehrin en eski mimari yapılarından biri olarak tarihi dokusuyla dikkat çekiyor.

Hamamın işletmecisi Metin Gedik, bu tarihi yapının 15. yüzyıldan itibaren Samsun'un en eski mimari örneği olduğunu belirterek, hamamın ilk yapıldığı yıldan itibaren kullanılmakta olduğunu vurguladı. Gedik, “Bu bölge, tarihi Samsun Kalesi'nin sur dibinde yer alıyor ve aslında burası, zamanında büyük bir kale olarak biliniyordu. Şifa Hamamı da bu kale içi yerleşimin hemen sur dibinde yer alan ilk mimari yapı olarak biliniyor. Yaklaşık 530 yıllık bu hamam, yapıldığı yıldan itibaren hamam olarak kullanılmaktadır. Bazı kaynaklarda hamamın 208 yıllık olduğu belirtilmiş ancak bu bilgi yanlıştır; hamam tam olarak 530 yıllıktır” dedi.

“Yıkanma alanları orijinal haliyle korundu”

Restorasyon sürecine de değinen Gedik, hamamın 2016 yılında restorasyona kapatıldığını ve 2017 yılında başlayan restorasyonun 2021 yılında tamamlandığını aktardı. Restorasyon sürecinde hamamın genel tarihi dokusuna dokunulmadığını, sadece kubbelerin güçlendirildiğini, mermerlerin değiştirildiğini ve eski ısıtma sisteminin doğalgaza dönüştürüldüğünü belirtti. Ayrıca, soyunma alanlarının modern bir mimariyle yeniden tasarlandığını, ancak yıkanma alanlarının orijinal haliyle korunduğunu ekledi. Metin Gedik, hamamın klasik Osmanlı mimarisi ile yapıldığını ve "Şifa Hamamı" isminin, hamama gelenlerin sağlık bulmaları anlamında verildiğini ifade etti. “Hamama geldiğinizde terliyor, masaj oluyorsunuz; bu sağlık açısından ciddi bir katkı sağlıyor. Bu yüzden ‘Şifa Hamamı’ olarak adlandırılmış. Türkiye genelinde bu tür tarihi hamamlar oldukça yaygın ve çoğunda 'Şifa Hamamı' ismi kullanılıyor” diye konuştu. Restorasyon sonrası hamamın halvetlerinden birine sauna eklendiğini ve klasik Osmanlı mimarisinin modern dokunuşlarla birleştiğini söyledi.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın