Samsun'da Oda Başkanlarından 'kahverengi kokarca' açıklaması  

Samsun'da bazı ziraat odası başkanları, kahverengi kokarcanın fındık ve diğer tarım ürünlerine verdiği zarara dikkat çeken bir açıklama yaptı. Çarşamba, Terme ve Salıpazarı Ziraat Odası başkanları, kahverengi kokarca zararlısının etkileri konusunda üreticileri uyardı.

"Tüm Ürünlerimiz Tehdit Altında"

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Trabzon, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun'da kahverengi kokarcanın yoğun olarak görüldüğünü belirtti. Aydemir, "Bu zararlı böcek sadece fındığa değil, mısır, kivi ve sebzelere de büyük zarar veriyor. Çiftçilerimiz zaten bu yıl sebzelerden yeterince kazanç elde edemedi, bu da durumlarını daha da zorlaştırıyor. Üreticilerimizin kış döneminde bu zararlıya karşı ilaçlama yapmaları gerekiyor," dedi.

"Fındıkta Yüzde 60'a Varan Zarar Var"

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, kahverengi kokarcanın Termeli üreticilere büyük zararlar verdiğini vurguladı. Ergün, "Fındıkta yüzde 60'a varan bir zarar var. Çiftçimiz fındığını kaybetmiş durumda. Mısır, soya gibi diğer ürünler de büyük risk altında. Tarım ovası şu anda bitmek üzere," şeklinde konuştu.

"Çiftçimiz Mutsuz ve Zor Durumda"

Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, kahverengi kokarcanın bölgede yaygın bir problem olduğunu belirtti. Ersoy, "Tüccarlarla yaptığımız görüşmelerde, gelen fındıkların randımanının 40'ın altında olduğunu öğrendik. Çiftçimiz mutsuz ve zor durumda. Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık bölgelerinde yaklaşık 92 bin ton fındık bekleniyor, ancak bunun yüzde 40'ının kokarca zararlısı nedeniyle kayıp olacağını düşünüyoruz," dedi.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın