Samsun-Kırıkkale Hızlı Tren Hattı’na 2025’te Start Verilecek

Samsun-Kırıkkale hızlı tren hattının ilk etap ihalesi bu yıl gerçekleştirilecek, yapım çalışmaları ise 2025'te başlayacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Samsun’da yaptığı açıklamalarda, Samsun-Kırıkkale hızlı tren hattının ilk etap ihalesinin bu yıl içinde gerçekleştirileceğini ve yapım çalışmalarına önümüzdeki yıl başlanacağını duyurdu. Bakan Uraloğlu, ayrıca Samsun’a yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi ve şehrin ulaşım ile iletişim altyapısına 75 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldığını belirtti.

Bakan Uraloğlu, Samsun-Kırıkkale hızlı tren hattının ilk etabının, 115 kilometrelik Kırıkkale-Çorum arasının ihalesinin bu yıl yapılacağını ve ardından 185 kilometrelik Çorum-Samsun hattının ihalesinin ise 2025 yılında planlandığını söyledi. Gelemen İltisak Hattı’ndaki çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağını ifade eden Uraloğlu, Samsun Limanı ve OSB’deki projelerin de devam ettiğini belirtti.

Samsun’daki demiryolu yatırımlarına dikkat çeken Uraloğlu, “Samsun-Kalın hattını yenilemiş bulunuyoruz. Gelemen İltisak Hattı'nın da yıl sonunda tamamlanmasını hedefliyoruz,” dedi. Ayrıca, Samsun’da 2002 yılında geniş bant internet abonesinin bulunmadığını, günümüzde bu sayının 1 milyon 442 bine ulaştığını belirtti.

Bakan Uraloğlu, Samsun’un Türkiye’deki ilk kentiçi hafif raylı sistemleri hayata geçiren şehirlerden biri olduğunu vurguladı. Şehirdeki günlük 100 bin yolcu taşıma kapasitesinin arttırılması gerektiğini ve daha fazla tren seti temin edilmesi için Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde olduklarını söyledi. Ayrıca, Samsun'da 12,5 kilometrelik yeni bir raylı sistem hattı projesi üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Karayolları yatırımlarında da önemli gelişmeler olduğunu belirten Uraloğlu, 120 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 313 kilometreye, bitümlü sıcak karışım kaplamalı asfalt uzunluğunu ise 383 kilometreye çıkardıklarını söyledi. Köprü uzunluklarının 17 bin 200 metreye, tünel uzunluklarının ise 2,9 kilometreye ulaştığını ekledi. Yeşilkent Kavşağı’nın bu yıl sonunda tamamlanacağını ve hastane bağlantı yollarının da önümüzdeki yıl bitirileceğini açıkladı.

Bakan Uraloğlu, Samsun’daki haberleşme altyapısının da önemli ölçüde geliştiğini belirterek, 130 olan baz istasyonu sayısının 3 bin 161’e çıkarıldığını ve 8 bin 500 kilometreye ulaşılan fiber ağ ile önemli bir ilerleme kaydedildiğini söyledi. “Samsun'un dijital altyapısına büyük katkı sağladık,” dedi.

Son olarak, trafiği rahatlatmak amacıyla Doğu Çevre Yolu Projesi üzerinde çalışıldığını ve Batı Çevre Yolu gibi projelerin büyükşehir belediyesi ile iş birliği içinde yürütüleceğini ifade etti.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın