Pirinç Krizi: Raflar Boş, Satış Sınırlamaları Başladı

Japonya'da doğal afetler ve artan tüketim nedeniyle pirinç krizi yaşanıyor. Market rafları boş ve bazı yerlerde müşteri başına satış sınırlaması getirildi.

Japonya'da deprem ve tayfun gibi doğal afetlerin ardından artan stok yapma eğilimi ve turist akını nedeniyle pirinç krizi yaşanıyor. Ülkede pirinç stokları hızla tükenirken, marketlerde raflar boş kaldı. Bazı marketler, müşteri başına pirinç satışına sınırlama getirdi.

Doğal Afetler ve Turist Artışı Krizi Derinleştirdi

Japonya'nın temel gıda maddelerinden biri olan pirinç, son dönemde üretimin düşmesi ve turist tüketimindeki artış nedeniyle bulunamaz hale geldi. Geçen ay meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki deprem ve Shanshan Tayfunu sonrası oluşan stok yapma eğilimi, krizi daha da derinleştirdi. Birçok markette "Pirincimiz kalmamıştır" yazıları asıldı ve pirinç satışı durduruldu.

Restoranlar Zorlanıyor

Tokyo'nun turistik bölgelerinden Ueno’da bir Türk restoranında çalışan Yakup Baran, pirinç kıtlığının yemek işletmelerini de zor duruma soktuğunu belirtti. Baran, pirinç bulmakta zorluk yaşadıklarını ve ellerindeki stokların yetersiz kaldığını dile getirdi. Bu nedenle bazı yemekleri menüden çıkarmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Japon Halkı İçin Zor Bir Dönem

Japon halkı için pirinç hayati önemde. Süpermarketlerde pirinç bulamayan vatandaşlar, bu durumun hayatlarını olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Ryu Wakayama, "Japonlar için pirinçsiz hayat çok zor" derken, pirinç arzındaki sıkıntının doğal afetler sonrası artan stok yapma eğiliminden kaynaklandığını belirtti.

Rekor Düzeyde Stok Düşüşü

Haziran ayında özel sektörün elindeki pirinç stoku 1,56 milyon tona düşerek, 1999'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Aynı dönemde pirinç talebi ise turist artışı ve hava koşullarına bağlı olarak yükseldi.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın