OpenAI'den İnsan Gibi Düşünen Yeni Yapay Zeka: "Strawberry"

OpenAI’nin yeni yapay zeka modeli “Strawberry”, insan benzeri akıl yürütme yeteneğiyle yapay zeka dünyasında devrim yaratabilir.

OpenAI’nin yeni yapay zeka modeli “Strawberry”nin, insan benzeri akıl yürütme yeteneğine sahip olacağı iddia ediliyor. Şirketin daha önce “Q*” (Q-Star) kod adlı gizli bir proje üzerinde çalıştığına dair söylentiler vardı. Reuters, temmuz ayında bu projenin “Strawberry” adını taşıdığını ortaya çıkardı. Ancak, OpenAI’nin bu yeni yapay zeka sistemini ne zaman duyuracağı henüz belli değil.

Akıl yürütme yeteneğine sahip yapay zeka geliştirme yarışı yalnızca OpenAI ile sınırlı değil. Google’ın yapay zeka birimi DeepMind, AlphaProof ve AlphaGeometry isimli modellerinin lise seviyesindeki matematik problemlerini çözebileceğini iddia etmişti. Ayrıca OpenAI'nin rakiplerinden Anthropic de yapay zekası Claude’un akıl yürütme becerilerini geliştirmek için çalışmalar yürütüyor.

Bu yeni nesil yapay zekalar, bir soruya yanıt vermeden önce farklı olasılıkları değerlendirip en uygun cevaba karar veren “düşünce zinciri” (chain of thought) tekniğini kullanıyor. Bu sebeple, Strawberry'nin kullanıcılara cevap vermesi ChatGPT gibi modellere kıyasla daha uzun sürebilir.

Strawberry’nin, yapay zeka alanında büyük bir devrim yaratıp yaratmayacağı ise merak konusu. Eğer başarılı olursa, yapay zeka teknolojisine dair şüpheleri ve son dönemdeki “yapay zeka balonu” eleştirilerini hafifletebileceği düşünülüyor.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın