Ön Lisans Programlarına İlgi Artıyor

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, ön lisans programlarına başvuruların artığını ve istihdam odaklı eğitimlerin popülaritesinin yükseldiğini belirtti. Yeni açılan yapay zeka ve bilişim temelli programların tamamı doldu. Mazeretli kayıt işlemleri 26 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre ön lisans programlarına olan ilginin giderek arttığını belirtti. Özvar, özellikle 530 ve üzeri puanlarla meslek yüksekokullarına yerleşen öğrencilerin istihdam odaklı programlara yöneldiğini vurguladı.

İstihdam Odaklı Eğitimlerin Artan Popülaritesi

Devlet üniversitelerinin örgün ön lisans programlarına olan ilginin önemli bir artış gösterdiği ifade edildi. Özvar, "Devlet üniversitelerinin örgün ön lisans programlarının 278 bin 261 olan genel kontenjanının tamamı doldu. Öğrencilerimizin siber güvenlik ve diğer çağın yeni mesleklerine yönelik olarak açtığımız programlara gösterdiği ilgi dikkat çekici. Bu programların gençlerimize önemli kariyer fırsatları sunacağına inanıyoruz" dedi.

YKS 2024 ve Üniversite Yenileşme Hareketi

2024 YKS sonuçlarına göre, 2 milyon 755 bin 301 adaydan 1 milyon 670 bin 205'i tercih yaptı ve toplam 987 bin 388 aday yerleştirildi. Tercih yapan her dört adaydan biri ilk tercihlerine yerleşirken, yaklaşık yüzde 50'si ilk üç tercihlerinden birine yerleşti. Özvar, "YKS 2024, üniversitelerimizde başlattığımız yenileşme hareketinde önemli bir yere sahip olacak" diye konuştu.

Yapay Zeka ve Bilişim Programlarına Yoğun İlgi

Bu yıl YÖK tarafından ilk kez açılan yapay zeka ve büyük veri gibi stratejik alanlardaki 73 yeni programın doluluk oranı yüzde 100 olarak gerçekleşti. Devlet üniversitelerinde açılan 2 bin 225 kontenjanın tamamı ek tercihlere gerek kalmadan doldu. Açılan ön lisans programları arasında şunlar yer aldı: Yapay Zekâ Operatörlüğü, Büyük Veri Analistliği, Otonom Sistemler Teknikerliği, Dijital Dönüşüm Elektroniği, Robotik ve Yapay Zeka, Oyun Geliştirme ve Programlama, Bulut Bilişim Operatörlüğü, İmalat Yürütme Sistemleri Operatörlüğü, Kurumsal Bilişim Uzmanlığı, İnsansız Araç Teknikerliği, Ön-Yüz Yazılım Geliştirme ve Arka-Yüz Yazılım Geliştirme.

Mazeretli Kayıt İşlemleri

Üniversite genel yerleştirme ve kayıt işlemleri yarın sona erecek. Mazeretli kayıt başvuruları 26 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında alınacak. 2 Eylül Pazartesi günü mesai bitimine kadar yapılacak başvurular değerlendirilecek, bu tarihten sonraki başvurular ise kabul edilmeyecek.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın