Öğrencilere Burs Dolandırıcılığı Uyarısı

Yeni eğitim yılı öncesi dolandırıcılar burs vaadiyle öğrencilere SMS ve e-posta gönderiyor. Uzmanlar, bu tür mesajlara yanıt vermemeleri ve kişisel bilgileri paylaşmamaları konusunda uyarıyor.

Yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde dolandırıcılar, burs yardımı vaadiyle öğrencilere SMS ve e-posta göndererek onları tuzağa düşürmeye çalışıyor. Uzmanlar, bu tür dolandırıcılıklardan korunmak için dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Burs Yardımı Bahanesiyle Dolandırıcılık

Dolandırıcılar, öğrencilere burs yardımı sözü vererek “Geri ödemesiz burs başvurunuz onaylanmıştır. Linke tıklayın, bilgilerinizi girerek burs başvurunuzu tamamlayın” şeklinde mesajlar gönderiyor. Bu linklere tıklayan öğrenciler, karşılarına çıkan formda kişisel bilgilerini girerek dolandırıcıların ağına düşüyor. Bilgiler elde edildikten sonra, dolandırıcılar öğrencilerin dijital cüzdan hesaplarına erişim sağlıyor ve yasa dışı işlemler yaparak suçları öğrencilerin üzerine yıkıyor.

“Dolandırıcılar Öğrenciler Üzerinden Suç İşliyor”

Adli Bilişim Uzmanı Avukat Emre Akman, dolandırıcıların yöntemini anlatarak, “Dolandırıcılar burs verme vaadiyle SMS veya mail gönderip linke tıklamanızı sağlıyor. Bu linke tıkladığınızda, kimlik bilgilerinizi içeren bir form çıkıyor. Bu bilgileri verdikten sonra, dolandırıcılar öğrenciler adına dijital cüzdan hesapları açıyor ve bu hesapların yönetimini üstleniyorlar. Bu hesaplardan yasa dışı işlemler yaparak suçları öğrencilerin üzerine atıyorlar” dedi.

Kimlik Bilgilerini Paylaşmayın

Akman, dolandırıcılığın önlenmesi için öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: “SMS veya mail ile gelen burs tekliflerine kesinlikle tıklamayın. Burslar, vakıflar ve dernekler aracılığıyla resmi yollarla yapılır. Hiçbir resmi kurum veya dernek, doğrudan SMS veya mail yoluyla kimlik bilgilerinizi istemez.”

Dolandırıcılara Karşı Daha Sıkı Önlemler Gerekiyor

Vatandaşlar da dolandırıcılık olaylarının her yaş grubunu etkilediğine dikkat çekerek, devletin bu konuda daha sıkı önlemler alması gerektiğini belirtti. Celal Kıvanç, “Dolandırıcılık ülkemizin büyük bir sorunu. Yaşlılar, gençler, profesörler bile dolandırılabiliyor. Bu konuda yapılan uyarılara rağmen dolandırıcılar boşluklardan yararlanıyor. Devletin bu tür dolandırıcılıklara karşı daha fazla önlem alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın