Nobel Ekonomi Ödülü'nü Acemoğlu, Johnson ve Robinson kazandı

Daron Acemoğlu'nun biyografisi merak konusu oldu: Daron Acemoğlu kimdir, kaç yaşında? İşte hayatı ve çalışmaları

ÜNLÜ AKADEMİSYEN

Daron Acemoğlu, ekonomi alanında yaptığı önemli çalışmalarla kayıtlı dünyaca ünlü bir akademisyendir.

İSTANBUL'DA DOĞDU

1967 yılında İstanbul'da doğan Acemoğlu, Kadıköy'deki ilk eğitimini Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulunu tamamladı ve 1986 yılında Galatasaray Lisesinden mezun oldu. Üniversite eğitimini ise İngiltere'de York Üniversitesinde tamamladı. Daha sonra Londra Ekonomi Okulunda (London School of Economics) akademik kariyerine devam etti ve 2000 yılında profesör unvanını aldı.

EKONOMİ PROFESÖRÜ

Daron Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, büyüme ve gelir eşitsizliği gibi alanlarda incelemeler yapmış, bu alanlarda uluslararası alanda güçlü birçok makale ve akademik eser yayınlamıştır. Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) 1993 yılından bu yana ekonomi profesörü olan Acemoğlu, birçok prestijli ekonomi dergisinde editör olarak görev yaptı.

 

BİRÇOK ÖNEMLİ ÖDÜL ALDI

2005 yılında ekonomi alanında 40 yaş altında bilim insanlarına verilen John Bates Clark Madalyası'nı kazanarak büyük bir başarı imzalamıştır. Ayrıca Nobel İktisat Ödülü'ne iki kez gösterilmiş, bu alandaki önemli katkılarıyla pek çok başka ödülün de sahibi olmuştur. 2006 yılında Türkiye Bilim Ödülü'nü almıştı, 2013 yılında ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.

 

nobel-ekonomi-odulu-acik-artirma-teorisine

2013'DE DE NOBEL ÖDÜLÜ ALDI

Acemoğlu'nun en bilinen eserlerinden biri, 2012 yılında yayımladığı ve büyük yankı uyandıran Ulusların Düşüşü adlı kitabıdır. Bu, ülkelerin ekonomik gelişmeleri, politik ve ekonomik sistemleri arasındaki ilişkilerle açıklanmıştır. Bu çalışmayla da geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmış ve 2013 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

 

SAYGIN EKONOMİST

Son yıllarda akademik ve profesyonel kariyerinde yükselişe devam eden Acemoğlu, 2017 yılında Koç Üniversitesi tarafından Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Ekonomiye yaptığımız katkılarla, günümüzün en güçlü ve saygın ekonomistlerinden biri olarak kabul edilmektedir

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın