Nasrallah ölümünden sonra neler oldu?

7 Ekim günü savaş ilan eden İsrail, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı Lübnan'ın Beyrut kentindeki çok katlı bir binanın sığınağına düzenlediği hava saldırısıyla öldürdü. Operasyona ‘Yeni Düzen’ adını veren İsrail, harekat sırasında 'Yarasa Filosu' olarak bilinen hava kuvvetlerine bağlı birim tarafından F-35 savaş uçaklarından 85 adet sığınak delebilecek güçte olan bomba attı. Saldırı dünyada gündeminde geniş yankı uyandırdı.

Peki, Nasrallah'ın ölümünden sonra ne oldu? Hasan Nasrallah kimdi? Kaç çocuğu var? Hizbullah ile nasıl tanıştı? ölümü nelere neden olacak? İsrail-Lübnan arasında son dakika neler oldu? Dünya liderlerinden son dakika açıklamaları neydi?

İşte o detaylar;

İsrail, son bir haftadır Lübnan Hizbullahı’na yönelik hava saldırılarına ara vermeden devam ederken dün akşam saatlerinde çok katlı bir binanın sığınağına hava saldırısı düzenlediğini ve saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın (64) ve Güney Cephesi Komutanı Ali Karaki’nin öldüğü açıkladı.

FOTOĞRAFTAKİ: HASSAN NASRALLAH

'YENİ DÜZEN' SALDIRISI
İsrail medyası
ndan yapılan açıklamalarda saldırı Hava Kuvvetleri'ne bağlı 'Yarasa Filosu' olarak adlandırılan 119. birim tarafından gerçekleştirildi. F-35 savaş uçaklarının, Nasrallah'a suikast düzenlemek için hedefe her biri 1 ton ağırlığında olan ABD yapımı yaklaşık 85 adet sığınak delici bomba attığını açıklarken saldırının hedefinin yeraltındaki merkezi Hizbullah karargahı olduğunu iddia etti. Medya ayrıca harekatın isminin ise 'Yeni Düzen Operasyonu' olarak açıklandı.

SALDIRIDA 33 SİVİL ÖLDÜ
Lübnan Sağlık Bakanlığı
, cuma günü ve dünkü saldırılarda en az 33 kişinin öldüğünü ve 195 kişinin yaralandığını açıkladı.

NETANYANU: ÖLDÜRMEMİZ ŞARTTI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, “Nasrallah'ı öldürülmesi, belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için temel şarttı" dedi.

SALDIRININ ARDINDAN DÜNYA LİDERLERİNDEN PEŞPEŞE AÇIKLAMALAR

ERDOĞAN: YENİ HEDEF LÜBNAN HALKI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmesinin ardından yazılı bir mesaj yayımladı. İsrail'in yeni hedefinin Lübnan halkı olduğunu söyleyen Erdoğan, Birleşmiş Milletler'i İsrail'i durdurmaya çağırdı.

epa11626879 US President Joe Biden looks on during a meeting with Ukrainian President Volodymyr Zelensky, in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 26 September 2024. President Biden on 26 September announced a 2.4 billion Dollars in military assistance to Ukraine and plans to convene a leader-level meeting of key allies to coordinate additional support when he visits Germany next month. EPA-EFE/ALEXANDER DRAGO / POOL

BİDEN: ADALETİN ÖLÇÜSÜ
ABD Başkanı Joe Biden
, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail saldırısında hayatını kaybetmesine yönelik yaptığı açıklamada, "Hasan Nasrallah’ın İsrail hava saldırısında hayatını kaybetmesi, aralarında binlerce Amerikalı, İsrailli ve Lübnanlı sivilin de bulunduğu çok sayıda kurban için adaletin ölçüsüdür" dedi.

RUSYA DIŞİŞLERİ: LÜBNAN'DAKİ ÇATIŞMALARI DURDUR
Rusya Dışişleri Bakanlığı
tarafından Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından yapılan açıklamada, “İsrail'in Hizbullah lideri Nasrallah'ı öldürmesini şiddetle kınıyoruz. İsrail’i Lübnan’daki çatışmaları durdurmaya çağırıyoruz" denildi.

ABBAS: EN İÇTEN TAZVİYELERİMİ SUNUYORUM
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas
, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından yaptığı açıklamada, “İsrail'in devam eden saldırganlığı sonucunda meydana gelen sivil kayıplar nedeniyle Lübnan hükümetine ve kardeş Lübnan halkına en içten taziyelerimi sunuyorum” dedi.

İRAN'DA 5 GÜN YAS
İran’da
, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail ordusunun saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından 5 gün ulusal yas ilan edildi.

LÜBNAN'DA 3 GÜN YAS
Lübnan hükümeti
, İsrail'in Beyrut'ta düzenlediği hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından 3 günlük yas ilan etti.

HASAN NASRALLAH KİMDİR?
Peki saldırıda ölen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Kimdi? Hizbullah ile nasıl tanıştı? ailesi ve kaç çocuğu vardı? işe detaylar

ORTADOĞU'NUN EN ÖNEMLİ AKTÖRLERİNDENDİ
Hava saldırısında ölen Hasan Nasrallah, Şubat 1992’den bu yana liderliğini yaptığı Hizbullah’ın paramiliter bir güçten Lübnan siyaseti ve Ortadoğu’nun önemli aktörlerinden biri haline gelmesindeki en büyük etken olarak görülüyordu.

  • 1960’ta Beyrut’un doğusundaki bir mahallede dünyaya gelen Nasrallah, henüz 5 yaşındayken Lübnan’da patlak veren iç savaş nedeniyle ailesinin yanında ülkenin güneyindeki köylerine göçtü. Manav tezgahı bulunan bir babanın dokuz çocuğundan biriydi.

LÜBNAN'DA TANIŞTI

  • 16 yaşında Irak’ın Necef kentine giden Nasrallah, Baas yönetiminin Lübnanlı Şii öğrencileri buradaki ilahiyat okullarından uzaklaştırma kararı nedeniyle 2 yıl sonra Lübnan’a döndü. Ancak burada tanıştığı Abbas Musavi ve İran devriminin lideri olacak Ruhullah Humeyni’nin fikirleri kendisi üzerinde etki bıraktı.

KURUCULARLA BİRLİKTEYDİ

  • 1982’de İsrail güçleri Lübnan’ın bir kısmını işgal ederken, Tahran yönetimi bu ülkede doğrudan İran bağlantılı bir milis güç kurmaya karar verdi ve Hizbullah 1985’te resmen kuruldu. Hasan Nasrallah ve Abbas Musavi de Hizbullah’a katılırken grubun liderliğini Subhi el Tufeyli üstlendi.

32 YAŞINDA LİDER OLDU

  • Nasrallah daha sonra İran’ın Kum kentinde ilahiyat fakültesinde eğitim görürken, burada Farsçasını geliştirdi ve çok sayıda İranlı isimle yakınlık kurdu. Tufeyli’nin İran’la çelişen politikalar uygulaması nedeniyle Tahran grubun liderliğine 1991’de Abbas Musavi’yi atadı. Ancak Musavi 1992’de İsrail ajanları tarafından öldürüldü ve Nasrallah 32 yaşında grubun başına geçti. Bu döneme kadar yalnızca askeri bir güç olarak Lübnan’da etkili olan Hizbullah, 8 mensubunun parlamentoya girmesiyle etki alanını genişletmeye başladı.

SEVİLEN İSİM OLDU

  • 2006 yılında İsrail ile girişilen savaş sonrası Arap ülkelerindeki saygınlığı artan Nasrallah, ülke içinde zaman zaman yükselen muhalif girişimlere rağmen Lübnan siyasetinin müdahale edilemeyen bir ismi haline geldi. Güvenlik gerekçesiyle kamusal görünürlüğü azalan Nasrallah, video mesajlarla halka seslenmeye başladı.

EVLİ 4 ÇOCUK BABASIDI

  • Güney Beyrut'ta eşi Fatimah Yasin ve dört çocuğuyla birlikte yaşıyan Hizbullah liderinin en büyük oğlu Hadi, 1997’de İsrail’e karşı düzenlenen bir operasyonda hayatını kaybetti. Arapçaya olan hakimiyetiyle iyi bir hatip olan Nasrallah, hafif peltek konuşması ve şakacı yapısıyla halk tarafından da sempatik ve karizmatik bir lider olarak görülüyordu.

Haber: Hakan AKGÜN

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın