Merkez Bankası'ndan Dövize Karşı Sıkılaştırma Adımı

Merkez Bankası, döviz talebinin artması ve IMF'nin uyarıları üzerine zorunlu karşılık oranlarını artırarak parasal sıkılaştırma yaptı. Bu adımın, mevduat faizlerini yükseltip dolarizasyonu sınırlaması bekleniyor.

Merkez Bankası, dövize olan talebin ağustos ayının ilk üç haftasında 4.5 milyar dolar arttığını ve IMF'nin uyarılarına rağmen enflasyon hedefini tutturamazsa ek sıkılaştırma yapacağına dair mesajı dikkate alarak, net parasal sıkılaştırma tedbirlerine yöneldi. Bu doğrultuda, Merkez Bankası zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yaptı.

Yeni düzenlemelerle, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında olan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana çıkarıldı. Ayrıca, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60'ın üzerinde olan bankalara özel aylık artış kotası kaldırıldı ve bu oranın üzerinde kalınması şartı getirildi. Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamalarına tüzel kişilere yönelik düzenlemeler eklendi ve TL mevduat için gerekli zorunlu karşılık tutarına uygulanan faiz oranı, politika faiz oranının yüzde 84'üne yükseltildi.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, bu tedbirlerin net parasal sıkılaşma anlamına geldiğini ve mevduat faizlerini artıracağını belirtti. Ayrıca, TL mevduat oranını artırabilen bankaların zorunlu karşılık maliyetlerinin düşeceğini ve bu durumun aracılık maliyetlerini azaltacağını vurguladı.

Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp ise Merkez Bankası’nın bu adımlarını tasarrufu teşvik edici, dolarizasyonu sınırlayıcı ve harcamaları kısıcı olarak değerlendirdi. Bu tedbirlerin parasal aktarım mekanizmasıyla uyumlu olduğunu ve enflasyonla mücadelede önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın