Mehmet Şimşek: Lüks Harcamaları Yakın Takipte

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüksek gelir elde eden ancak düşük vergi ödeyen mükellefleri hedef alan denetimlerini sıkılaştırdı. 2021-2023 yılları arasındaki lüks yat ve tekne satışlarına yönelik yapılan incelemelerde, 1,4 milyar liralık vergi kaybı ortaya çıkarıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelir elde eden, lüks tüketimde bulunan ancak düşük vergi ödeyen mükellefleri yakından izliyor. Bu çerçevede turizm bölgelerinde yapılan lüks harcamalar incelenirken, özel yat ve tekne satışları da mercek altına alındı.

45 Binden Fazla Satış İncelendi

Gelir İdaresi Başkanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan elde edilen verileri ve uluslararası bilgi değişimi kapsamında aldığı bilgileri çapraz kontrol ederek, 2021-2023 yılları arasındaki 45 binin üzerinde yat ve tekne satışını inceledi. Yapılan analizlerde, satış bedellerinin beyan edilenden düşük gösterildiği tespit edildi.

1,4 Milyar Liralık Kayıt Dışı Hasılat

İncelemeler sonucunda 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin beyan ettikleri satış bedeliyle gerçek satış fiyatı arasında büyük fark bulundu. Gelir İdaresi, bu farkın sonucunda toplamda 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılatın ortaya çıktığını belirledi. Ayrıca mükelleflerin para transferleri de incelemeye alındı.

Vergi Kaçakçılığına Sıkı Denetim

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, gemi ve yat gibi taşıtların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor. Satışlar ticari kazanç olarak nitelendiğinde ise gelir veya kurumlar vergisi ile KDV de ekleniyor.

Bakan Şimşek: "Az Vergi Verenlerin Kapısını Çalmaya Devam Ediyoruz"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çok kazanan ancak az vergi verenlerin kapısını çalmaya devam ediyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz kararlılıkla sürüyor" dedi. Bakan Şimşek, denetimlerin artacağını ve yeni yöntemlerin devreye alınacağını da belirterek, sektörel saha denetimlerinin hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın