'Mavi dil' tehdidi! Sinek yoluyla bulaşıyor

20 yıl aradan sonra yeniden görülmeye başlanan 'mavi dil' hastalığı sebebiyle bir mahalle karantina altına alındı.

SİNEK YOLUYLA BULAŞIYOR

Adana'nın İmamoğlu ilçesinde Kaymakamlık tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada 'mavi dil' hastalığı görüldüğü için Yazıtepe Mahallesi karantina altına alınarak hayvan giriş çıkışları yasaklanmıştı. Mahallede 1 hayvanda tespit edilen mavi dil hastalığı 20 yıl sonra bölgede ilk kez görülürken hastalığın sinek yoluyla bulaştığı belirtildi.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDA GÖRÜLÜYOR

Hastalığın karasinek aracılığı ile bulaşarak küçükbaş hayvanlarda görülebildiğini aktaran Muhtar Cumali Elli, "Hastalık 2004 yılında ve bu yıl ilk kez görüldü. Küçükbaş hayvanlarda ateş ve topallama belirtisi oluyor. Dudaklarda şişme oluyor. Şu an için mahallemizde korkulacak bir durum yok." şeklinde açıklamada bulundu.

İNSANA GEÇMİYOR

İnsana geçmeyeceğini belirterek sözlerine devam eden Muhtar Elli, "Sadece küçükbaş hayvanlar arasında görülür 1 tane hayvanımızda tespit edildi ve onun da tedavisi yapılıyor. Karasinek aracılığı ile yayılım sağlayan bir enfeksiyon. Başka küçükbaş hayvana bulaş olmaması için küçükbaş hayvanlar açısından mahallemizde alım satım yasak ve karantina olarak geçiyor. Ölüm yok hayvanlarımızda tedaviler sürüyor. Bu hastalık insana geçmez" diyerek sözlerini noktaladı.

PEKİ MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR? MAVİ DİL HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mavi dil hastalığı, koyun, keçi, sığır ve deve gibi geviş getiren evcil veya yabani hayvanlarda görülen viral bir enfeksiyondur. Bu hastalık, culicoides cinsi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşır ve insanlara etkisi yoktur. Mavi dil virüsü, 24 farklı alt tipe sahiptir ve belirtileri, bulaşan virüs türüne ve hayvanın cinsine göre değişiklik gösterir.

AŞI İLE ETKİLİ KORUMA SAĞLANABİLİR

Mavi dil hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak, bu hastalığa karşı aşılama yoluyla etkili bir koruma sağlamak mümkündür. Aşılar, hastalığın yayılmasını önlemede önemli bir rol oynar ve hayvan sağlığını korumak için hayati öneme sahiptir.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın