Lübnan'daki cihaz patlamalarında MOSSAD izi

İSRAİL dış istihbarat teşkilatı MOSSAD'ın, Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarının pillerine önceden patlayıcılar yerleştirdiği iddia edildi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise çağrı cihazlarının patlatılması sonucu Suriye'nin başkenti Şam ve kırsalında da 14 kişinin yaralandığı öne sürdü.

Lübnan'da Hizbullah mensuplarının haberleşme amacıyla kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlatılması sonucu şu ana kadar 9 kişinin ölümüne, 2 bin 750 kişinin yaralanmasına yol açan saldırının yankıları sürüyor. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada, Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu Suriye'nin başkenti Şam ve kırsalında da 14 kişinin yaralandığı öne sürüldü.

Hizbullah'a yakın bir kaynak da AFP'ye yaptığı açıklamada, Suriye'de çağrı cihazlarının patlaması sonucu bazı Hizbullah üyelerinin yaralandığını belirtti.

MOSSAD, PATLAYICILAR YERLEŞTİRDİ
Sky News Arabia'nın çeşitli kaynaklara dayandırdığı haberinde ise Lübnan'daki geniş çaplı çağrı cihazı saldırısının, İsrail dış istihbarat teşkilatı MOSSAD'ın Hizbullah'ın iletişim cihazlarını teslim almadan önce ele geçirmesi sayesinde mümkün olduğunu öne sürdü. Kaynağa göre MOSSAD, cihazların pillerine "PETN" adı verilen güçlü bir patlayıcı madde yerleştirdi ve bataryaların sıcaklığını uzaktan yükselterek patlattı.
ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi ise patlama öncesinde bazı Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarının ısındığını fark edip cihazları attığını aktardı.

LÜBNAN'DA OKULLAR TATİL EDİLDİ
Lübnan Eğitim Bakanı Abbas Halabi, yarın (çarşamba günü) ülke genelindeki tüm devlet okulları, özel okullar ve üniversitelerin tatil edildiğini duyurdu. Halabi, kararın ülke genelinde gerçekleştirilen saldırıya karşı alındığını belirtti.

CİHAZLAR NASIL PATLADI
Hizbullah'ın sıkı güvenlik önlemleriyle övünden bir örgüt olduğunu aktaran pek çok yorumcu Salı günkü saldırının ölçeği karşısında şaşkınlıklarını dile getirdi.

Patlamaların çağrı cihazı pillerinin aşırı ısınmasına bağlı yaşanmış olabileceği öne sürüldü. Bu tip bir olay daha önce hiç yaşanmamıştı.

Ancak birçok uzman, patlama görüntülerinin pillerin aşırı ısınmasıyla uyuşmadığını söylüyor ve bu nedenle bunu olası görmüyor.

Bu uzmanlar çağrı cihazlarının üretim veya tedariki sırasında tahrif edilmiş olması dahil bir tür tedarik zinciri saldırısının daha olası olduğunu söylüyorlar.

Tedarik zinciri saldırıları, siber güvenlik dünyasında giderek artan bir endişe kaynağı haline geldi. Son zamanlarda saldırganların ürünler henüz geliştirilirken onlara erişim sağladığı birçok önemli olay yaşandı.

Ancak bu saldırılar genellikle yazılımla sınırlı. Tedarik zincirindeki donanım saldırıları, cihazlarla doğrudan teması gerektirdiği için çok daha nadir görülüyor.

Eğer bu bir tedarik zinciri saldırısı olsaydı, çağrı cihazlarına gizli bir şekilde müdahale etmek için büyük bir operasyon yapılması gerekirdi.

İsminin açıklanmasını istemeyen İngiliz Ordusu'nda eski bir mühimmat uzmanı BBC'ye, cihazların her birine 10 ila 20 gram askeri sınıf yüksek patlayıcı yerleştirilmiş olabileceğini ve bunların sahte elektronik bileşenlerin içine gizlenmiş olabileceğini söyledi.

Uzman, bunun alfanümerik kısa mesaj adı verilen bir sinyalle etkinleştirilmiş olabileceğini belirtti.

Kaynak: BBC - İHA

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın