Köseli taş ocağına tepkiler büyüyor

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP)'in Kavak Köseli Köyü'ne kurulacak taş ocağına karşı mücadelesi sürüyor. İçme suyu kaynaklarının da içinde bulundağa ormanlık alanda kurulması planlanan ve "ÇED Raporu" istenmeyen taş ocağına karşı çıkman Kavaklılar ve STK temsilcileri, seslerini duyurabilmek için Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti.

DESTEK İSTEDİLER

Kavak Köseli Köyü Muhtarı Mehmet Çuğu, KADEF Başkanı Bayram Erişkin, Samsun Mali Müşavirler Odası Başkanı ve SAOB Dönem Koordinatörü Dilaver Öğütcü, Kavak İş İnsanları Derneği (KAVSİYAD) Başkanı Serdar Erişkin, Tüketici Hakları Derneği Başkanı Aycan Türkel, Kavaklılar Derneği Başkanı Abdullah Başar, Mali Müşavir Mehmet Demirci, Tekkeköy Nüfus Müdürü Ömer Us, iş insanı Mehmet Kılıç, Şabanlı Mahallesi Dernek Başkanı Necmettin Kılıç, Marsullu Mahallesi dernek Başkanı Mustafa Baş, Köseli Mahallesi Dernek Başkanı Hasan Parım, Mustafa Çuğu ve emekli öğretmen S. Ahmet Us, ziyarette taşocağı yapımının durdurulması için başlattıkları hukuk mücadelesine destek istedi.

TARIM ARAZİLERİNİN TAM ORTASINA KURULACAK

Ziyarette konuşan SAMÇEP Sözcüsü Adnan Korkmaz, taş ocağı ve tesisin kurulması durumunda bölgenin zengin orman dokusu ve 7 mahallenin su ihtiyacının karşılandığını su kaynaklarının zarar göreceğini öne sürerek, "Ağaç kesimine başlanılan bölge, içme ve sulama su kaynaklarının üzerinde bulunmaktadır. Orman kesimine müsaade edilmesi ve sonrasında taş ocağı ve tesisin çalışmaya başlaması durumunda su kaynakları, tarım arazileri ve yaşam alanları zarar görecektir. Ayrıca ülkemizde bir deprem gerçeği varken ve bunun acılarını ülke halkı olarak defalarca yaşamışken kuzey doğu Anadolu fay hattı üzerine taş ocağı yapılmak istenmesi de ayrı bir akıl ve bilim dışı uygulamadır" dedi.

'AĞAÇLAR KESİLİYOR'

Bölge halkının hukuki mücadelesi devam ederken Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaç kesimine başlandığını iddia eden Korkmaz, "Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaç kesimlerinin yapılmaya başlanılmasının arkasında kimler var? Ağaç kesimini gerçekleştiren aynı Orman İşletme Müdürlüğü taş ocağı açılmak istenen alanın hemen alt tarafına 2019 yılında gelir getirici meyve fidanlığı yapmış, yine aynı bölgeye hatıra ormanı oluşturmuştur. Dün bunları yapan Orman İşletme Müdürlüğünün bugün ormanlarımızı yok etmesinin arkasında hangi gerekçeler var? Ayrıca Kavak Köseli Mahallesi sınırları içerisinde üretim faaliyeti devam eden çimento fabrikası, açılması planlanan bu taş ocağına çok yakındır. Zaten çevreye oldukça zarar veren çimento fabrikasına taş ocağı gibi yeni zararlı tesisler eklendiğinde bölgedeki tüm sulak alanlarının, yeraltı sularının, tarım, orman ve hayvancılık faaliyetlerinin, insan yaşamının olumsuz etkilerinin daha da artacağı görülmektedir. Köseli, Karapınar, Bekdemir, Germiyan ve Şeyhli mahalleleri halkı başta olmak üzere tüm Kavak halkının sağlıklı bir çevrede huzur içerisinde yaşama hakkına saygı duyarak yanlarında olacağız ve biz yaşam alanlarımızı koruyanlar olarak Orman Kesiminin ve şantiye kurma çalışmalarının acilen durdurulmasını ve verilen izinlerin iptal edilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

DESTEKİ VERMEYE HAZIRIZ

19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Doğal kaynaklarımızın, ormanlarımızın hukuksuzca mkatledilmesi kabul edilemez. Başlattığınız hukuk mücadelesinde 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti olarak sesinizin duyulması için her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

TBMM GÜNDEMİNE TAŞIYACAĞIM

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret için gelen CHP Samsun Milletvekili Murat Çan da, konuyu bildiğini, bununla ilgili olarak AK Parti Samsun Milletvekili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş ile de görüştüklerini söyledi. Çan, "AK Parti milletvekilinin kafasında taş ocağı meselesi bitmiş izlenimi edindim. Desteğim sizinle, bundan sonrası hukuki mücadele. Ben de konuyu her fırsatta TBMM gündemine getireceğim" şeklinde konuştu.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın