Konut Alacaklara Uyarı!

Ağustos ayında konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre %9,9 artarak 134 bin 155'e çıktı ve yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak, konut fiyatlarında reel bazda %11,6'lık bir düşüş devam ediyor. Gayrimenkul uzmanları, özellikle yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle ikinci el konutların avantajlı bir seçenek olabileceğini belirtiyor.

Geçtiğimiz günlerde konut piyasasına dair iki önemli veri açıklandı: Konut satışları bu yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, reel fiyatlarda düşüş devam ediyor. Yüksek faiz oranlarına rağmen satışlardaki artış dikkat çekici. Şu anda konut almak için doğru zaman mı? Gayrimenkul uzmanı, ikinci el konutların "önemli avantajlar sunduğunu" belirtti.

Ağustos ayında konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre %9,9 artarak 134 bin 155'e yükseldi ve bu, yılın en yüksek aylık satış rakamı oldu. Ancak yıl genelinde düşük satış trendi devam ediyor. Kredili satışlar ise %17,1 azalarak 13 bin 574’e geriledi.

Merkez Bankası’nın verilerine göre, ağustos ayında konut fiyatlarında reel bazda %11,6 oranında bir düşüş görüldü. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut fiyatlarının son 1,5 yılda enflasyonun altında kaldığını ve kiraların iki katına çıktığını belirterek, bu farkın konut alımını teşvik ettiğini söyledi. Ayrıca, KKM’ye gelen stopaj ve enflasyon beklentilerinin de piyasada güven sağladığını vurguladı.

Kredili satışlardaki düşüş devam ederken, faizlerin kısa vadede düşmesi beklenmiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sıkı politikalarının devam etmesi öngörülüyor. Özelmacıklı, inşaat maliyetlerinin %60 arttığı bu dönemde, ikinci el konutların daha avantajlı olabileceğini ve kiraya verilmesi durumunda geri dönüş süresinin daha uygun olduğunu ifade etti.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın