Kılıçdaroğlu’na Siyasi Yasak Talebi

Kılıçdaroğlu hakkında "suç ve suçluyu övme" suçlamasıyla dava açıldı, siyasi yasak isteniyor.

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, MHP milletvekillerinin şikayeti üzerine "suç ve suçluyu zincirleme şekilde övme" suçlamasıyla dava açıldı. İddianame, ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilerek Kılıçdaroğlu hakkında 2,5 yıldan 3,5 yıla kadar hapis cezası ve Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi kapsamında "siyasi yasak" talep edildi. Eğer Kılıçdaroğlu bu davadan ceza alırsa, siyasi yasaklı hale gelecek.

Soruşturma, MHP milletvekilleri İzzet Ulvi Yönter, Feti Yıldız ve İsmail Faruk Aksu'nun Şubat 2022'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri dilekçeyle başlatıldı. Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığının kalkmasının ardından şikayet işleme konuldu. İddianamede, Kılıçdaroğlu'na yönelik çok sayıda suçlama bulunuyor. Özellikle 2014-2019 yılları arasında yaptığı çeşitli konuşmalar ve demeçler suçlama konusu olarak gösterildi.

İddianameye göre, Kılıçdaroğlu'nun 2019'da Moda Deniz Kulübü'nde gazetecilerle yaptığı toplantı, Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna dair eleştirileri nedeniyle suç unsuru olarak değerlendirildi. Kılıçdaroğlu'nun, Demirtaş’ın mahkemedeki savunmalarını destekleyici ifadeleri ve barış sürecinde yaptığı konuşmalar da "suç ve suçluyu övme" iddialarına dayanak olarak gösterildi.

En dikkat çekici suçlama ise, Kılıçdaroğlu’nun "FETÖ’nün siyasi ayağını açıklayacağım" demesine rağmen, bunu yapmadığı ve ByLockçu milletvekilleri listesini savcılığa teslim etmediği için "suçluyu kayırma" suçlaması oldu. Ayrıca, Kılıçdaroğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu üyelerine yönelik "çete" ifadesi de MHP milletvekillerinin şikayetleri arasında yer aldı.

Son olarak, Kılıçdaroğlu'nun 15 Temmuz darbe girişimi sonrası OHAL uygulamalarına ilişkin eleştirileri de iddianamede yer aldı. Ancak, MHP milletvekillerinin birçok şikayetinin, Kılıçdaroğlu'nun TBMM'de yaptığı açıklamalarla ilgili olduğu ve yasama sorumsuzluğu kapsamında değerlendirildiği belirtildi.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın