KARADENİZBİRLİK'ten Ayçiçeği İçin 19 Bin TL Ön Alım Fiyatı

KARADENİZBİRLİK, bu yıl yağlık ayçiçeği için ön alım fiyatını ton başına 19 bin lira olarak açıkladı. Genel Müdür Ünal Erarslan, bu fiyatın üreticiyi desteklemek amacıyla belirlendiğini ve piyasa koşullarına göre fiyat farkı ödemesi yapılabileceğini belirtti.

Türkiye genelinde ayçiçeği hasadı hızla devam ederken, Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK) yeni sezon ayçiçeği 'ön alım' fiyatını açıkladı. Samsun merkezli birlik, geçtiğimiz yıl üreticiye ton başına 12 bin 700 lira ödeme yaparken, bu sezon için ön alım fiyatını ton başına 19 bin lira olarak belirledi.

KARADENİZBİRLİK Genel Müdürü Ünal Erarslan, "Bu yıl kuraklık ve ekim alanlarındaki azalmanın etkisiyle bölge rekoltesinde yüzde 30 civarında bir düşüş yaşandı. Ancak birliğimiz, üreticinin yanında olmayı sürdürüyor ve ön alım fiyatını kilogram başına 19 bin lira olarak belirledi" dedi. Erarslan, bu sezon yaklaşık 35 bin ton ürün alımı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Üreticinin Sigortası

Açıklanan fiyatın bir 'ön alım fiyatı' olduğuna dikkat çeken Erarslan, piyasa koşullarına göre üreticilere ek fiyat farkı ödemesi yapılabileceğini söyledi. "KARADENİZBİRLİK, üretici lehine piyasayı regüle etmeyi ve açıkladığı fiyat ile üreticinin sigortası olmayı sürdürecektir" diye ekledi.

Yağlı Tohumlara Destek Şart

Türkiye'nin yağlı tohum ihtiyacının büyük bir bölümünün halen yurt dışından karşılandığını hatırlatan Erarslan, "Ülkemizin mevcut yağlı tohum üretim potansiyelinin artırılması için devlet desteği, sulama imkanlarının geliştirilmesi ve teşvik edici uygulamaların devreye sokulması gerekmektedir. Yeni ön alım fiyatımızın üreticilerimiz ve Türk tarımı için hayırlı olmasını dileriz" şeklinde konuştu.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın