Kamu Bankalarından Düşük Faizli Konut Kredisi Kampanyası

Kamu bankaları, ilk kez ev sahibi olacak yeni evli çiftler için yüzde 1,49 faiz oranıyla konut kredisi kampanyası başlatacak. Kampanya, mevcut faiz oranlarının yarısı seviyesinde olup, konut sektöründe canlanma sağlaması bekleniyor.

Kamu bankaları, konut sahibi olmayı hedefleyenler için düşük faizli bir konut kredisi kampanyası başlatmayı planlıyor. Sektör kaynaklarından alınan bilgilere göre, yeni kampanya kapsamında sunulacak faiz oranı yüzde 1,49 olacak ve sadece daha önce hiç ev sahibi olmamış yeni evli çiftler için geçerli olacak.

Düşük Faizle Büyük Avantaj

Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım bankaları tarafından sağlanacak bu krediler, mevcut ortalama konut kredisi faiz oranlarının neredeyse yarısı seviyesinde. Türkiye’de ortalama konut kredisi faizi şu an yüzde 3,6 civarında iken, kamu bankalarının yüzde 1,49 faiz oranı, ev sahibi olmak isteyenler için büyük bir avantaj sunacak.

Kampanya Detayları

Yeni kampanya kapsamında 1 milyon TL konut kredisi alan bir kişi, aylık 17.900 TL taksit ödeyerek ev sahibi olabilecek. Aynı kredi için normal şartlarda aylık ödeme 36.500 TL’ye kadar çıkabiliyor. Kampanyadan yararlanabilecekler arasında daha önce hiç ev sahibi olmamış yeni evli çiftler ve 6 ay önce evini satmış olanlar bulunacak.

Faizlerdeki Artışın Etkileri

Haziran 2023'ten itibaren Türkiye’de faiz oranlarının hızla yükselmesi, inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Konut kredisi faizleri, 8,5 seviyesinden yüzde 50’lere çıkarak, inşaat sektöründe ciddi bir durgunluğa neden oldu. Mayıs 2023'te aylık yüzde 1,40 olan konut kredisi faizleri, sadece 10 ayda yüzde 3,6 seviyesine yükseldi. Bu artış, inşaat projelerinin kârlılığını azalttı ve bazı projelerin ertelenmesine yol açtı. Yüksek faizler, yatırımcıları daha az riskli yatırım araçlarına yönlendirdi ve konut satışlarını azalttı.

Sektör İçin Canlandırıcı Etki

Kamu bankalarının başlattığı bu düşük faizli konut kredisi kampanyasının, inşaat sektöründeki durgunluğu aşmak ve konut sahibi olmak isteyenlere destek olmak amacıyla hayata geçirildiği belirtiliyor. Kampanyanın konut satışlarını artırarak sektörü canlandırması bekleniyor.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın