Kadınlar şirket performansını artırıyor

Kadın Girişimciler Mini Zirvesi Samsun’da yapıldı. İş dünyasının başarılı isimlerinin katıldığı zirvede dünyada kadın istihdamında iyi ülkelerde yapılmış bir araştırma sonucuna göre, kadın istihdamının şirket performansını olumlu yönde artırdığının belirlendiği ifade edildi.

Geleceğin Meslekleri ve Kadın Girişimciler Mini Zirvesi Atakum’da yapıldı. Akademisyen ve iş dünyasının başarılı isimlerinin konuk olduğu zirvede uzmanlar hızla değişen dünya ekonomisi ve dijitalleşme karşısında istihdam ihtiyacı artan sektörler, kadın girişimciliği ve geleceğin istihdam olanakları hakkında önemli bilgiler verdi.  


PLANLAMA YAPAMIYORUZ 

Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yıldız, programda yaptığı konuşmada, “ Şu an bize gelen üniversite eğitimi almış gençlerin iş başvurusu 3 bini buluyor. Geleceğin mesleklerini çok planlayamıyoruz. Bir sektörde bir iş yaparken işçisinden, teknisyeninden teknikerinden mühendisinden ara elemanından en üst noktadaki projecisine kadar bir istihdam ve yetiştirme alanı sağlamak gerekir. ‘Bu zirvenin ve benzer projelerin bu konuda büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.   

KOSGEB DESTEĞİ İLE BÜYÜDÜK

Helimore Havacılık Kurucu Genel Müdürü Başak Demir, programda hayata geçirdikleri yerli üretim yazılımına sahip zirai insansız hava aracı üretimi ve insansız hava aracının kullanıldığı alanlar hakkında bilgi verdi. Demir, “Tarımda çok büyük açık olduğunu ve pazarda da 34 milyar dolarlık bir pazar payının olduğunu fark ettik. Hızlı bir şekilde bu sektöre girdik. ‘Şu anda Samsun’da binden fazla kişiyi, İHA-1 ve İHA- 2 pilotu yaptık. Samsun’da 25 tane, 50 litre ve üzerinde kapasiteyle çalışan tarım dronumuz var. Ekosistem büyüyor, tarım sektöründeki çiftçilerden yoğun talep bulunuyor. Tarım haricinde arama kurtarma sektöründe çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.

ÜRÜNÜN BİR HİKÂYESİ OLMALI

OMÜ Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ayşe İri Öztürk, markaların piyasada tutunması için hedef kitleye doğru mesajı iletmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bir markanın pazarda yer edinebilmesi ve pazar payını koruyabilmesi için mutlaka arka planındaki hikayeleri tüketicilere anlatması gerekir. ‘Bu marka nasıl doğdu, marka farklılığı nedir, marka farkındalığı konusunda tüketicilere ne söylemek ister?’ Tüm bunları misyonuna uygun şekilde paylaşması gerekir. Ayrıca bir markanın tüketiciye karşı her zaman dürüst ve iletişime açık, etkileşim içinde olması çok değerli.” diye konuştu.


KULLANICININ DİKKATİNİ ÇEKMELİ

Lebleby Games Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Karabulut ise şunları söyledi. ”Oyun sektörü kesinlikle bir ekip işi ve multidisipliner bir iş. Oyun, gönüllülük esaslı amaçlar doğrultusunda bir katılım gerçekleştirir. Kullanıcının dikkatini çekebilmek çok önemli. Öncelikle bu oyunu kim oynayacak onu bilmemiz gerekir. Oyunu kullanıcısına ulaştırmak için her basamağına o katma değeri ulaştırmalıyız” diye konuştu.

KADIN İSTİHDAMI YETERSİZ

İdeha Enerji Mühendislik Proje Danışmanlık Kurucu Genel Müdürü ve Elektrik Yüksek Mühendisi İlknur Yılmaz, Türkiye’de ve dünyada enerji sektöründeki kadın istihdamının yetersiz olduğuna dikkat çekerek “Dünyada kadın istihdamında iyi ülkelerde yapılmış bir araştırma sonucuna göre, kadın istihdamının yüzde on artırılması şirket performansını yüzde altı artırıyor. Bizim dijital zeka dediğimiz, yapay zeka sistemini ilk kuran kadındır. İstihdam konusunda sadece yenilenebilir enerjiden nihai olarak bir istihdam değil, bunun ilgili sektörler elektrik dağıtımında da hatta daha büyük oranda kadın istihdamı yüzde 30-40 düzeyinde artması gerekir. Hem kadın çalışan sayısı hem de üst düzey yönetici sayısı neredeyse yok denecek düzeyde.” şeklinde konuştu.    

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın