Hitit'ten Çevre Dostu Doğal Boya

Hitit Üniversitesi'nde atık malzemelerden kimyasal içermeyen, çevre dostu doğal boya üretildi! Pulkerimin adı verilen boya, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleriyle dikkat çekiyor.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde yürütülen bir proje kapsamında, kimyasal içermeyen ve çevreye dost doğal boya üretildi. Proje lideri Dr. Öğretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, zedeli elmalardan elde edilen yerli bir mikroorganizmadan kırmızı renkli doğal boya üretmeyi başardıklarını belirtti. Atık ekmek ve kavun kabuğu kullanılarak geliştirilen bu boya, "pulkerimin" olarak adlandırıldı.

Dr. Müjdeci, doğal boyaların sentetik boyalara göre sağlığa ve çevreye daha dost olduğunu vurgulayarak, "Pulkerimin, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olmasının yanı sıra, güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma sağlar. Bu nedenle gıda, kozmetik, ilaç ve tekstil gibi çeşitli sektörlerde kullanılma potansiyeline sahiptir" dedi.

Proje, yerli bir mikroorganizma ve bölgesel atıkların değerlendirilmesiyle hayata geçirildi. Müjdeci, doğal boyaların gelecekte daha fazla tercih edileceğini ve sürdürülebilir çözümler sunduğunu ifade etti.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın