Hayvansal Ürünlerde 3,5 Milyar Dolar İhracat
Türkiye'nin hayvansal ürünlerde yıllık 3,5 milyar dolarlık ihracat başarısı! Müjdat Sezer: "Kalite ve kapasite ile dünya piyasasında rekabet ediyoruz."
World Food İstanbul, Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen üreticilerin katılımıyla TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı. Dört gün sürecek olan fuarda, katılımcı firmalar ürünlerini tanıttı. Fuara katılan gruplar arasında yer alan Has Tavuk, Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer liderliğinde stant açarak ziyaretçilere bilgi verdi.
Müjdat Sezer, aynı zamanda İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olarak, Türkiye'nin bu sektördeki ihracat performansına ilişkin veriler paylaştı. Türkiye’nin hayvansal ürünlerde yıllık ihracat miktarının 3,5 milyar dolara ulaştığını belirten Sezer, bu rakamın içinde kanatlı beyaz et, yumurta, su ürünleri, süt ürünleri, kırmızı et ve bal gibi ürünlerin yer aldığını ifade etti. Sezer, “Türkiye, hayvansal protein üretimi konusunda hem kalite hem de kapasite açısından oldukça güçlü bir ülke. Toplam 3,5 milyar dolarlık ihracatımızın 1,5 milyar doları su ürünlerinden, 1 milyar doları kanatlı ürünlerinden, kalan 1 milyar doları ise diğer sektörlerden geliyor,” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin ihracat ürünlerinin büyük çoğunluğunun katma değerli ürünler kategorisine girdiğini vurgulayan Sezer, bu durumun hem Türkiye’yi hem de dünyayı beslemede etkin bir rol oynadığını söyledi.
Kanatlı ürünlerin Ortadoğu ve Irak pazarında geniş bir yer bulduğunu dile getiren Sezer, su ürünlerinde ise Avrupa ve Rusya pazarlarının ön plana çıktığını belirtti. Ayrıca Türkiye'nin, kuluçkalık yumurta sektöründe de dünya çapında önemli bir konumda olduğunu söyledi. Sezer, Türkiye'nin bu alandaki ürünlerinin yaklaşık 80 ülkeye ihraç edildiğini ve bu geniş ihracat yelpazesinin büyük ölçüde Avrupa ve Ortadoğu'yu kapsadığını ifade etti.
Son olarak Sezer, Türkiye’nin ihracatında hiçbir engelin olmaması gerektiğini ve yüksek üretim kapasitesi ile kaliteye sahip olunduğunu vurguladı. Dünya piyasasında rekabet edebilmek için fiyat ve lojistik gibi iki önemli unsurun bulunduğunu belirten Sezer, “Lojistik olarak iyi bir noktadayız, dolayısıyla üretimi artırma hedefimiz ve stratejimiz olmalı” şeklinde konuştu.
Yorumlar