Fındık Üreticilerinden TMO ve FİSKOBİRLİK'e Acil Destek Çağrısı

Karadeniz'de fındık üreticileri, fındıklarını kurutmak ve acil ihtiyaçları için satmakta zorlanıyor. Üreticiler, TMO ve FİSKOBİRLİK'ten daha iyi alım şartları ve fiyatlar talep ediyor, aksi halde fındıkları serbest piyasada satmak zorunda kalıyor.

Karadeniz'de fındık üreticileri, fındıklarını kurutmanın ve acil masraflarını karşılamanın telaşını yaşıyor. Üreticiler, fındıklarını Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve FİSKOBİRLİK'e vermek istiyor, ancak bu kurumların alım şartları ve fiyatlarının iyileştirilmesini talep ediyor.

Giresunlu üreticiler, fındıklarını kurutabilmek için şehir içindeki yolları ve sahil boyundaki kaldırımları kullanıyor. Yüksek kesimlerdeki hava koşulları nedeniyle, fındıkları sahile getirip buralarda kurutuyorlar. Ancak TMO’nun alım kriterleri ve FİSKOBİRLİK’in geçmiş yıllardaki güven kaybı nedeniyle, fındıklarını serbest piyasada satmak zorunda kalıyorlar.

Giresun'un Kemaliye köyünden Nuriye Şahin, fındıklarını Karadeniz Sahil Yolu kenarında kuruttuklarını ve bu yöntemin daha etkili olduğunu belirtti. Keşap'ın Karabulduk köyünden Kadir Uğur, fındığını sahile getirip kuruttuktan sonra hemen satmayı planladığını, TMO'nun alım şartlarının nem oranı nedeniyle zorlu olduğunu ifade etti.

Fındık üreticisi Yunus Akkılıç, TMO ve FİSKOBİRLİK’in üreticilere daha fazla destek olması gerektiğini belirtti. Mehmet Ali Alaşavlar ise TMO'nun sadece 400 kilo fındığını alıp, geri kalanını tüccara vermek zorunda kaldığını ve serbest piyasadaki fiyatların maliyetlerin altında olduğunu söyledi.

TMO, Giresun kalite fındığı 132 liradan alırken, serbest piyasada fiyat 128 lira, FİSKOBİRLİK ise 126 lira ödemekte.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın