Emeklilik Yaşı Gündemde

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Türkiye'de emeklilik yaşının yükseltilmesi gerektiğini ve Avrupa’daki örneklerin dikkate alınması gerektiğini açıkladı.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Türkiye’de emeklilik yaşının yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa'daki emeklilik yaşlarının örnek alınarak, Türkiye'de daha adil ve dengeli bir emeklilik sistemi oluşturulması gerektiğini belirtti. Güler, Avrupa ülkelerinde emeklilik yaşının 65, 67 hatta bazı ülkelerde 70 olduğunu ifade ederek, “Bizdeki gibi 50'li yaşlarda emeklilik yok. Türkiye’de mutlaka prim miktarını, emeklilik yaşını ve ödenen süreyi esas alacak bir sistem inşa etmemiz gerekiyor” dedi.

Emeklilik sisteminde köklü değişiklikler yapılacağı ve emeklilik yaşının yükseltilebileceği yönündeki bilgiler gündemde. 2023 genel seçimlerinden önce Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini hayata geçiren iktidar, bu kez emekli sisteminde yeni düzenlemeler yapmayı planlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, EYT düzenlemesinin yıllık 724 milyar TL’lik finansman maliyeti oluşturduğunu belirtmişti ve bu düzenlemenin “muhalefetin popülist iteklemesiyle” yapıldığını ifade etmişti.

Güler’in açıklamaları, emeklilik yaşının yeniden değerlendirilerek yükseltilmesi ihtimalini gündeme getirdi. Türkiye’de mevcut yasalar çerçevesinde birçok çalışan 65 yaşında emekli olabiliyor. Ancak Almanya ve İtalya’da kadınlar 66, erkekler ise 67 yaşında emekli oluyor. Rusya’da kadınlar 60, erkekler ise 65 yaşında emekli olurken, ABD ve Kanada’da emeklilik yaşı 65 olarak belirlenmiş. Japonya’da emeklilik yaşı 65 olup, isteyenler 70 yaşına kadar çalışabiliyor. Çin’de ise emeklilik yaşı kadınlar için 55, erkekler için 60 olarak uygulanıyor.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın