El Süpürgeciliği Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Samsun'un Çarşamba ilçesindeki son süpürge ustaları, teknolojiye ve modernleşmeye karşı direnen el süpürgeciliği mesleğini yaşatmaya çalışıyor. El emeği göz nuru ürünleriyle bilinen bu zanaat, zamanla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan geleneksel meslekler arasında yer alıyor.

Çarşamba ilçesinde el süpürgeciliğinin son temsilcileri olan 59 yaşındaki Ahmet Önder ve kardeşi Metin Önder, yıllardır bu mesleği büyük bir özveriyle sürdürüyor. Babalarından miras aldıkları bu mesleği yarım asırdır aynı tutku ve sevgiyle devam ettiren Önder kardeşler, evlerinin altındaki atölyede el emeği süpürgeler üretiyorlar. Haftada yaklaşık 200 adet süpürge üreten ustalar, her birini büyük bir titizlikle hazırlıyor ve 100-110 TL arasında satışa sunuyor.

"Teknolojiye Karşı Ayakta Kalmak Zorlaşıyor"

Ahmet Önder, el süpürgeciliğinin zorlu ama bir o kadar da zevkli bir iş olduğunu dile getirerek, mesleğin teknolojiye yenik düşmek üzere olduğunu ifade etti. Önder, "Bu meslek bana babamdan kaldı. Yaklaşık 50 yıldır bu işi yapıyorum. Ancak ne yazık ki teknoloji her şeyin önüne geçiyor. Yeni nesil bu tür mesleklere ilgi göstermiyor, bu nedenle çırak yetiştirmek de imkânsız hale geldi. Biz, bu mesleğin son ustalarıyız. Bizden sonra mesleği sürdürecek kimse olmadığı için bu meslek, ne yazık ki unutulan meslekler arasında yerini alacak" dedi.

Geleneksel Mesleklerin Geleceği

Önder kardeşler, el emeğiyle ürettikleri süpürgelerin geçmişte olduğu gibi rağbet görmediğini, ancak ellerinden geldiğince bu zanaati yaşatmaya çalıştıklarını belirtiyorlar. Teknolojinin ve endüstriyel üretimin gölgesinde kalan bu tür geleneksel mesleklerin geleceği ise belirsizliğini koruyor.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın