Edirne'de Çiftçiler Ayçiçeği Fiyatlarına Tepki Gösterdi

Edirne’de ayçiçeği üreticileri, düşük ön alım fiyatlarını protesto etti. TZOB Başkanı Bayraktar, kuraklık desteği talep ederken, fiyat baskılarının enflasyonu çözmeyeceğini belirtti.

Edirne’de ayçiçeği üreticileri, açıklanan ayçiçeği ön alım fiyatına büyük tepki gösterdi. Çiftçiler, traktörleriyle katıldıkları tören sırasında pankartlar açarak, düşük fiyatların emeklerinin karşılığını vermediğini vurguladılar. Traktörlere Türk bayrakları asan çiftçiler, korna çalarak ve çeşitli sloganlar atarak protesto etti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar’dan Açıklama

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Edirne’nin Büyükdöllük Köyü’nde düzenlenen ayçiçeği hasat töreninde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslendi. Bayraktar, enflasyonu fiyat baskılarıyla çözemeyeceklerini belirterek, çiftçilerin emeklerinin karşılığını alması gerektiğini ifade etti.

Kuraklık Desteği Talebi

Trakya’nın son iki yıldır kuraklık yaşadığını belirten Bayraktar, kuraklık nedeniyle ayçiçeği veriminde yüzde 25-50 oranında azalma yaşandığını açıkladı. Çiftçilerin beklenen yağışı alamadığını ve yüksek sıcaklıkların verimi olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayraktar, bu nedenle kuraklık desteği verilmesini istedi.

Ayçiçeği Ön Alım Fiyatı Yetersiz

Trakya Birlik’in yüzde 44 yağ oranı için açıkladığı 20 liralık ayçiçeği ön alım fiyatının, üreticilerin maliyetlerini karşılamadığını belirten Bayraktar, bu fiyatın yeterli gelir sağlamadığını ve üreticilerin mağdur olacağını söyledi. Fiyatın maliyet seviyesinde kaldığını ve düşük verimli ürünlerin yok pahasına satılmak zorunda kalındığını ifade etti.

Prim Destekleri ve Enflasyon Uyarıları

2024 yılı prim destek miktarının artırılmış olmasının önemli bir adım olduğunu ancak kuraklık nedeniyle bu miktarın yetersiz olacağını belirten Bayraktar, gelir kaybının telafisi için ek kuraklık desteği gerektiğini vurguladı. Ayrıca, enflasyonu kontrol altına almak için sadece fiyat baskısı yerine, vergi ödemeyen ve lüks yaşayan kesimlere yönelik önlemler alınmasını önerdi.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın