Düğünlerde Kuyumcu Satışları Yüzde 50 Düştü

Kuyumcular bu yaz düğünlerde ve altın satışlarında büyük bir düşüş yaşadı. Satışlar geçen yıla göre yüzde 50 azaldı ve sektörde yüzde 90 iş kaybı görüldü.

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, bu yaz sezonunun kuyumcular için son derece verimsiz geçtiğini belirterek, altın satışlarında yaşanan büyük düşüşü vurguladı. Yazıcı, özellikle düğün sezonunda beklenen hareketliliğin gerçekleşmediğini ve geçen yıla oranla satışların yüzde 50 oranında gerilediğini ifade etti.

Altın Fiyatlarının Sürekli Yükselmesi İş Kaybını Artırdı

Yazıcı, son on yılın genel değerlendirmesini yaparak, altın fiyatlarının sürekli yükselmesinin kuyumculuk sektöründe ciddi bir iş kaybına neden olduğunu belirtti. “Altın fiyatlarındaki sürekli artış nedeniyle son on yılda yüzde 90 oranında iş kaybı yaşadık. Bu durum, düğünlerdeki altın alışverişini de olumsuz etkiledi. Önceden düğün yapacak çiftler altın alışverişine çıkarken, artık birçok çift sadece iki yüzükle evliliğini gerçekleştiriyor. Düğünlerde altın setleri, bilezikler gibi alışverişler neredeyse yok denecek kadar azaldı” dedi.

Alım Gücünün Düşmesi Kuyumcuları Zorladı

Yazıcı, vatandaşların alım gücündeki düşüş ve enflasyonun kuyumculuk sektörüne olumsuz yansıdığını belirterek, “Piyasalar enflasyona yenik düştü. Vatandaşlar, maaşlarıyla birikim yapamıyor ve düğünlerde artık eskisi gibi altın alımı yapamıyorlar. Bir set takımı ya da hasır bilezik almak bile birçok kişi için imkânsız hale geldi. Trabzon’da hasır bilezik satışlarında büyük bir hayal kırıklığı yaşadık” ifadelerini kullandı.

Arap Turistlerden Beklenen İlgi Görülmedi

Yazıcı, bu yıl Arap turistlerin de alışverişte eskisi gibi ilgi göstermediğini kaydederek, “Bu sezon enteresan bir Arap turist kitlesi geldi, ancak bunların bize fazla bir katkısı olmadı. Turistlerin de fiyatlar yüksek olduğu için alışveriş yapmaktan kaçındığını gördük. Restoranlarda bile yemek fiyatları çok arttı, bu durum turistlerin de uzak durmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

En Kötü Sezonu Yaşadıklarını Söyleyen Kuyumcular Umutsuz

Yaklaşık 45 yıldır kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren Zekeriya Tonyalı, bu yaz sezonunun şimdiye kadar yaşadıkları en kötü sezon olduğunu belirtti. Tonyalı, “Bu yaz sezonunda beklediğimiz satışların sadece yüzde 10’unu yapabildik. Gurbetçilerin bile para konusunda sıkıntılı olduğunu gördük ve alışverişler çok çok düşük kaldı. Bu kadar az satış yapılan bir sezon daha önce hiç görmedim. Takı olarak düğünlerde beklediğimiz hareketliliği yaşayamadık” dedi.

Kuyumcular, bu yaz sezonunun kuyumculuk sektörü için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu ve geleceğe dair umutlarının azaldığını ifade ediyorlar. Sektör temsilcileri, enflasyonun düşmesini ve alım gücünün artmasını umut ederken, ilerleyen yıllarda durumun düzelmesini bekliyorlar.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın