Domates Krizi: Üretici Zarar İçinde

Balıkesir'in verimli toprakları olarak bilinen Sındırgı ve Bigadiç ilçelerinde domates üreticileri, ürünlerini satamamaktan şikayetçi. Üreticiler, bu yıl ürünlerin tarlada kaldığını ve ciddi zarar ettiklerini belirtiyor.

Üreticiler Zararlarını Açıkladı

Sındırgı ilçesinde domates üreten çiftçiler, ürünlerini satamadıkları için büyük sıkıntılar yaşıyor. Üretici Ergün Karaman, dönüm başına 25 bin TL zarara uğradıklarını ifade etti. Karaman, "65-70 dönüm ekim yapıyorum ve bu yıl böyle bir kriz yaşamadım. Malları alan yok, satan yok. Domatesi bin 300 liraya satıyoruz ama toplama maliyeti 75-80 kuruş. Dönüm başına 25 milyar lira zararım var" dedi.

Fabrikalardan Gelen Yüzde 20-30 Fire Sorunu

Karaman, fabrikaların domatesi almak için bahaneler uydurduğunu ve malın büyük kısmını fire olarak gösterdiğini söyledi. "Fabrikalar, tır başına 6-8 ton fire yazıyor ve açık açık 'almayacağım malı getirme' diyorlar" şeklinde konuştu.

Üretici Borçlarını Ödemekte Zorluk Çekiyor

Karaman, borçlarını ödeyebilmek için motorunu ve katırını satmak zorunda kalacağını belirtti. "Topladığım domates yol parasını bile karşılamıyor. Dönüm başına 6 bin lira yol parası ödüyorum. Bu, kaç ton domates satmam gerektiğini hesap edin. Çiftçi isyan etti mi, 'protesto ediyor' diyorlar" diye ekledi.

Tarlada Kalan Domatesler ve Zorluklar

Domateslerin tarlada kaldığını ve amele ile kamyon bulmakta zorlandıklarını belirten Karaman, kalan 25-30 dönüm malı nereye koyacaklarını bilmediklerini ifade etti. "Yola döküyoruz ama ceza yazıyorlar. Neymiş, protesto ediyormuşuz" dedi.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın