Çiftçilere 3 Yıllık Destek Müjdesi

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, 2025-2027 yıllarını kapsayan bitkisel üretim desteklerinin Resmî Gazete'de yayımlandığını açıkladı. İlk defa üç yıllık bir dönem için belirlenen destekler, üretim döneminden önce duyuruldu. Bu desteklerden, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm bitkisel üretim yapan çiftçiler faydalanacak.

Stratejik Ürünlere İlave Destek

Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidilirken, stratejik ürünlere ilave destek verileceği açıklandı. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretim yapan üreticilere de ek destek sağlanacak. Ayrıca, milli tohumla üretim yapan çiftçilere de ilave teşvikler sunulacak.

Mazot ve Gübre Destekleri

Mazot ve gübre desteği temel destek ödemesi olarak verilecek. Ürün kategorilerine göre belirlenen destek katsayısına göre ödemeler yapılacak. Örneğin, buğday üreten çiftçilere dekara 317,2 lira, çeltik ve pamuk üretenlere ise 549 lira temel destek verilecek.

Planlı Üretim ve Ek Destekler

Arpa, buğday, ayçiçeği gibi stratejik ürünlerin planlı üretimi destekleniyor. Planlama kapsamındaki ürünleri belirlenen havzalarda üreten çiftçilere ilave destek ödemesi yapılacak. Ayrıca, biyolojik mücadele desteği, lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünlere kira desteği gibi ek teşvikler de 2025 yılında artırılacak.

Yürürlüğe Girme Tarihleri

2025-2027 dönemi bitkisel üretim planlaması kapsamında belirlenen desteklerin bazı maddeleri 1 Ocak 2025’te, diğerleri ise 1 Mayıs 2025’te yürürlüğe girecek. Çiftçiler, fark ödemesi desteğinden de yararlanabilecekler.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın