Cevdet Yılmaz: Yeni Orta Vadeli Programı Yakında Açıklanacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Programı’nı yakında açıklayacak. 2024 ikinci çeyrek büyümesi yüzde 2,5, milli gelir 1,1 trilyon dolar oldu. Cari açık ve dış ticaret verileri iyileşti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, güncellenmiş Orta Vadeli Programı'nın (2025-2027) yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. Yılmaz, programın hedeflere ulaşma yol haritasını içereceğini belirtti.

2024 Yılı İkinci Çeyrek Büyüme Verileri

Yılmaz, Türkiye ekonomisinin 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 mevsimsel artış kaydederek yüzde 2,5 büyüme gösterdiğini açıkladı. 2024 yılının ilk çeyrek büyümesi yüzde 5,3 olarak revize edilirken, ilk yarıda büyüme yüzde 3,8 oldu. 2023 yılı GSYH verileri de yukarı yönlü güncellenerek milli gelir 1,1 trilyon doları aştı.

Enflasyonla Mücadele ve Cari Açık

Enflasyonla mücadele kapsamında, net ihracatın büyümeye katkısının 1,3 puan olduğunu belirten Yılmaz, cari açığın hızla düştüğünü ve Ağustos ayında ihracatın 22,1 milyar dolar, ithalatın ise 27 milyar dolar olduğunu söyledi. Dış ticaret açığının 2024 yılı Ağustos ayında 78,6 milyar dolara gerilediğini ekledi.

Tüketim ve Yatırımlar

2024 yılı ikinci çeyreğinde özel kesim ve kamu kesimi tüketim harcamalarının sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 0,7 oranında arttığını ifade eden Yılmaz, toplam tüketim harcamalarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 artış gösterdiğini belirtti. Sabit sermaye yatırımlarının yüzde 0,5 oranında arttığını ve yurt içi talebin büyümeye katkısının 1,2’ye gerilediğini aktardı.

Üretim Sektörlerinde Dengelenme

Üretim yönünden değerlendirildiğinde, 2024 yılı ikinci çeyreğinde inşaat ve hizmetler sektörlerinin sırasıyla yüzde 2,5 ve yüzde 3,7 oranında büyüdüğünü, sanayi sektöründe ise takvim ve köprü günlerinin etkisiyle yüzde 1,8 oranında daralma yaşandığını bildirdi.

Gelecek Dönem Perspektifleri

Siyasi istikrar ve öngörülebilirlik çerçevesinde büyüme performansının 16 çeyrektir aralıksız devam ettiğini belirten Yılmaz, makroekonomik istikrarı güçlendirmeye yönelik adımların kararlılıkla devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, fiyat istikrarı sağlanarak sürdürülebilir büyümenin destekleneceğini ve tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçiş çabalarının süreceğini açıkladı.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın