Çalışma Saatleri ve Esnek Çalışma Modellerinde Reform

Yeni düzenlemelerle Türk İş Kanunu'nun kapsamlı bir değişikliğe uğrayacağı bildirildi. Ücretler, çalışma saatleri, genel tatil ücretleri, esnek çalışma modelleri ve izinler gibi birçok konuda yenilikler yapılacak. Bu değişikliklerin 30 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkilemesi bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayında başlatılacak esnek çalışma modeli çalışmalarını ve bu konuda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında gündeme getirilmesini müjdelemişti. Çalışma saatlerinin 45 saatten 40 saate, bazı meslek gruplarında ise 48 saatten 40 saate düşürülmesi öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında düzenlenen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında, yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişiklikleri ele alındı. Uzaktan, kısmi ve platform çalışması gibi esnek çalışma biçimlerinin iş dünyası ve iş-özel hayat dengesi göz önünde bulundurularak belirlenmesi planlanıyor.

Çalışan merkezli düzenlemeler yapılacak

Hükümet kaynaklarına göre, yapılan düzenlemelerde çalışan merkezli bir yaklaşım benimsenecek ve çalışanların vasıflarının geliştirilmesine yönelik yeni hükümler getirilecek. Ayrıca, sosyal sorumluluk projelerinde çalışanlarına düşük ücret veren işletmelerdeki dengesizliklerin giderilmesi hedefleniyor.

Bir önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de çalışma sürelerinin modernize edilmesi gerektiğini belirtmişti. Muhalefet ise geçen yıl TBMM'ye çalışma saatlerinin haftalık 37,5 saate düşürülmesi için bir kanun teklifi sunmuştu.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın