Bakanlığın İlk Kurtarma Köpeği Shollie, Samsun’da Eğitimde

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) bünyesinde görev yapan 1,5 yaşındaki 'Shollie' isimli arama-kurtarma köpeği, olası afetlere Samsun’da hazırlık yapıyor. Sağlık Bakanlığı’nın ilk arama-kurtarma köpeği olan Shollie, zorlu eğitimlerden geçerek afet ve acil durumlarda görev almaya hazırlanıyor.

UMKE, afet ve acil durumlarda medikal kurtarma faaliyetlerini yürüten gönüllü sağlık personelinden oluşan bir ekip olarak biliniyor. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerin ardından Sağlık Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda, UMKE bünyesinde arama-kurtarma faaliyetlerini de üstlenen UMKE ATAK adlı bir yapı oluşturuldu. Bu çerçevede Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, UMKE ATAK ekiplerine destek sağlamak amacıyla arama-kurtarma köpekleri eğitmeye başladı ve envantere iki köpek eklendi. Bunlardan biri, Sağlık Bakanlığı’nın ilk arama-kurtarma köpeği olan Shollie, canlı enkaz arama görevleri için özel olarak eğitiliyor.

Eğitimlerle Uzmanlaşıyorlar

Eğitim süreçleri hakkında bilgi veren Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi Görevlisi ve köpek eğitmeni Osman Türk, UMKE personeli olarak 2010 yılından bu yana görev yaptığını belirtti. Türk, Shollie’nin yanı sıra 8 yaşındaki ‘Buddie’ isimli başka bir köpeğin de iz takip köpeği olarak eğitildiğini ve aynı zamanda frizbi sporunda şampiyonlukları olduğunu ifade etti. Köpeklerin çeviklik, sosyalizasyon, itaat gibi temel eğitimlerden geçtikten sonra branş eğitimleri ile belirli görevlerde uzmanlaştığını belirten Türk, amaçlarının arama-kurtarma yapan ATAK ekiplerine köpek unsurlarıyla destek sağlamak olduğunu vurguladı. Samsun UMKE olarak Türkiye’de bu alanda öncülük ettiklerini de sözlerine ekledi.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın