Bakan Uraloğlu: Milyonlarca Kişinin Verileri Çalındı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'de yaşanan büyük veri sızıntısına ilişkin açıklamada bulundu. Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde, pandemi sürecinde bir sızıntı yaşandığını doğruladı. Uraloğlu, “Pandemi döneminde bazı bilgilerin sızdırıldığı doğru, ancak bunun önüne geçilemedi” dedi.

85 Milyon Kişinin Kişisel Bilgileri Çalındı İddiası

Türkiye’de resmi kurumlarda kaydı bulunan 108 milyon yurttaşın kişisel bilgilerinin çalındığı iddiaları gündemde. Çalınan bilgiler arasında ad, soyad, kimlik numarası, doğum tarihi, ikamet adresi ve cep telefon numarası gibi veriler bulunuyor. Bilgisayar korsanlarının, çalınan verileri “Yenilenmiş TC, Adres, GSM, 101m ve GSM (ikinci bir dosya)” isimli beş farklı Google Drive dosyasında topladığı öne sürüldü. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin bu konuda Google ile temas kurduğu ve yardım talep ettiği belirtildi.

CHP’den Tepki: Veriler Satıldı mı?

CHP’nin gölge Sağlık Bakanı Zeliha Aksaz Şahbaz, sızıntıya tepki gösterdi ve konu hakkında açıklamalarda bulundu. Şahbaz, 2016 yılında SGK tarafından vatandaşların sağlık ve kişisel verilerinin 65 bin TL karşılığında bazı şirketlere satıldığını belirtti. Sayıştay raporlarına yansıyan bu bilginin Yargıtay tarafından onaylandığını ifade etti. Şahbaz, “Bugün yetkili ağızdan pandemi döneminde 85 milyon insanımızın en mahrem bilgilerinin Sağlık Bakanlığı’ndan sızdırıldığı itiraf ediliyor” dedi.

Şirketlere Peşkeş Çekildiği İddiası

Şahbaz, iktidarın kişisel verileri parayla sattığını ve sızıntı sonrası verilerin kimliği belirsiz şirketlere peşkeş çekildiğini öne sürdü. İktidarın vatandaşlarına gereken saygıyı göstermediğini ve güvenliklerini riske attığını savundu. Şahbaz, olaylarla ilgili olarak devletin savcılarını göreve çağırdı ve adaletin yerini bulmasını talep etti.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın