Bakan Bayraktar: Enerji Bağımlılığı Azaltılacak

Bakan Bayraktar, cari açığı azaltmak amacıyla enerji arz güvenliğini sağlarken dışa bağımlılığı düşüreceklerini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Orta Vadeli Program (OVP) açıklama toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, enerji arz güvenliğini sağlarken dışa bağımlılığı azaltma ve cari açıktaki olumsuz etkileri minimize etme hedefinde olduklarını belirtti.

OVP çerçevesinde enerji ve maden ithalatının cari açıktaki önemli bir kalem olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Enerji arz güvenliğimizi sağlarken dışa bağımlılığı azaltarak cari açıktaki negatif etkileri azaltmayı amaçlıyoruz” dedi. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının maksimum düzeyde kullanılacağını ifade eden Bakan Bayraktar, “Yeni dönemde yerli ve yenilenebilir kaynakların en yüksek düzeyde ekonomiye kazandırılmasını ve madenlerin çevreyle uyumlu, katma değerli şekilde işlenmesini öncelikli hedeflerimiz arasında görüyoruz” dedi.

Bakan Bayraktar, yenilenebilir enerji kapasitesinin önümüzdeki on yılda yıllık yaklaşık 5 bin megavata çıkarılacağını ve bu süreçte rüzgar ve güneş enerjisi kaynaklarının devreye alınacağını belirtti. Ayrıca, 2025 yılına kadar ham petrol üretiminin yüzde 50 artırılarak 200 bin varile, doğal gaz üretiminin ise yüzde 50 artışla 10 milyon metreküpe, 2026'da ise yüzde 200 artışla 20 milyon metreküpe ulaşmasının hedeflendiğini ifade etti.

Bayraktar, ülke ekonomisine katkıyı artırmak amacıyla yenilenebilir enerji ve yerli kaynakların kullanımını teşvik edecek reformların yapılacağını ve izin süreçlerini kısaltacak düzenlemelerin meclise sunulacağını belirtti. Ayrıca, doğal gaz ve elektrikteki desteklerin daha etkin hale getirileceğini ve devlet kurumlarının yeniden yapılandırılarak ekonomiye daha fazla katkı sağlamasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın