Almanya, Schengen'i Askıya Aldı: Sınır Kontrolleri Sıkılaştırıldı
Almanya, Schengen Anlaşması’nı askıya alarak sınır kontrollerini sıkılaştırdı; vizesi olan kişiler bile 'sakıncalı' bulunarak geri çevrilebilir.
Almanya, 16 Eylül'den itibaren serbest dolaşımı düzenleyen Schengen Anlaşması'nı fiilen askıya aldı. Bu karar doğrultusunda, Almanya'nın kara sınırlarında sıkı kontroller yapılacak ve sınır polisleri, vizesi olan kişileri bile 'sakıncalı' bulmaları durumunda ülkeye almayabilecek.
Vizesi Olan Türkler de Etkilenecek
Almanya, düzensiz göçü önleme, ülkenin mali ve insani yükünü azaltma, radikal İslamcı terör ve sınır ötesi suç tehditlerine karşı önlemler almak amacıyla sınırlarını kapattı. Türk vatandaşları dahil olmak üzere, ülkeye giriş izni olmayan veya giriş yasağı bulunan kişiler geri çevrilecek. Vize alarak Almanya'ya gelen Türkler de bu uygulamadan etkilenebilir ve sınırdan geri çevrilebilir.
Sınır Kontrollerinin Kapsadığı Ülkeler
Yeni düzenlemeye göre, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'dan Almanya'ya gelen kişilere 6 ay boyunca sınır kontrolleri yapılacak. Almanya’dan bu ülkelere geçiş ise serbest olacak. Avusturya sınırlarında kontroller 11 Kasım 2024’e kadar, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında ise 15 Aralık 2024’e kadar sürecek. Bu süre zarfında kontrollerin uzatılması mümkün ve maksimum uzatma süresi üç yıl olabilir.
Kaçak Girişler ve İltica Talepleri
Geçen yıl sınır kontrollerinin kısmi olarak başlamasıyla birlikte kaçak girişlerde azalma yaşandı. Özellikle İsviçre-Almanya sınırında bu yılın ilk altı ayında kaçak giriş sayısının 18 binden 6 bine düştüğü bildirildi. Almanya sınırlarından geri çevrilenlerin sayısı 2022’ye göre 2023'te dört kat arttı. Kaçak kişiler sınırı geçip Almanya’ya ayak bastıklarında iltica talep edebilir, bu nedenle sınırda kaçakları karşılamak büyük önem taşıyor.
Yorumlar