4 bin yıllık silindir mühür Türkiye'de bulundu

TÜRKİYE'nin çeşitli bölgelerinde antik kazılar hızla devam ederken sevindirici bir haber ise Maydos Antik Kenti'nden geldi. Kentte 4 bin yıllık silindir mühür bulundu.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde bulunan 5 bin yıllık Maydos Antik Kenti'nde, bu yıl kazılar Temmuz ayında başlandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Maydos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Göksel Sazcı yönetiminde, 10 kişiden oluşan kazı ekibi ve 6 işçiyle devam ediyor.

Bu yılki kazılarda ilginç buluntular buldukları nı da kaydeden Prof. Dr. Göksel Sazcı, şunları söyledi:
"Bu senenin en ilginç buluntularından bir tanesi silindir mühür. Fritten üretilmiş, bu da yaklaşık 3 bin 900-4 bin yıllık bir buluntu. Bu silindir mührün üzeri zikzaklarla bezenmiş alt kısmı üçgenlerle sınırlandırılmış. Bu tür mühürlerin ortasında da bir delik oluyor ve bunlar muhtemelen boyun da taşınan ve mülkiyeti sembolize eden buluntular. Silindir mühürler aslında Anadolu kökenli buluntular değil, bunlar ilk kez günümüzden yaklaşık 5 bin yıl önce Uruk'ta, yani Güney Mezopotamya'da ortaya çıkıyor. Anadolu ile yapılan yoğun ticaret sayesinde bu uygulama buraya kadar geliyor. Mezopotamya'dan başlayan bu ticaret ağının yoğun olarak Anadolu'nun içlerine kadar geldiğini Kayseri yakınlarındaki Kültepe‘de ele geçen buluntulardan anlıyoruz. Tavşanlı Höyük buluntusuyla bu ticaret ağının bir kolunun Batı Anadolu'ya uzandığını, başka bir kolunun da Maydos buluntusu ile Kuzeybatı Anadolu üzerinden Avrupa Yakasına kadar uzandığını söyleyebiliriz. Mühürler şahsiyet sembolleri yani bir ürünün, bir malın, belki garantisini sağlamak, belki mülkiyetini belirlemek, yani bir çeşit marka, işaret" şeklinde konuştu.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın